O Δήμος Οινουσσών συνεπής στην αποστολή του, την ανάδειξη του μικρού ακριτικού νησιού σε αειφόρο κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με το θέατρο NOŪS creative space, διοργάνωσε το 2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ με θέμα: «Επίδραση της συλλογικότητας και της ομάδας στην τέχνη, στη ζωή και στον άνθρωπο» από 22 έως 30 Ιουλίου 2023, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
34 σπουδαστες και οι εισηγητές, Άρης Μπινιάρης, Αναστασία Κουμίδου, Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Θάνος Τοκάκης και Βαγγέλης Ευαγγελίου, με οδηγό το αρχαίο δράμα, την οδυσσεια και το παραδοσιακό τραγουδι αναμετρήθηκαν με τις δυναμικές που δημιουργεί η ομαδα. Μια ομάδα δοτικών και εμπνευσμένων σπουδαστών και εισηγητών αποτέλεσε την μαγιά εκείνη, που κατάφερε να δημιουργήσει- μέσα σε 5 μόνο μέρες- έναν καλοκουρδισμένο χορό αρχαίας τραγωδίας- με κοινή ανάσα και σώματα που αναδημιουργουν τους ήχους της φύσης, αξιοποιώντας τα υλικά της- που πάλεψε με τα κείμενα της αρχαίας τραγωδίας, της ποίησης και της οδύσσειας, και κατάφερε άξια να της αποκαλυφθούν όλα εκείνα που δεν έχουν γραφεί και βρίσκονται πίσω από τις λέξεις- ο καρδιακός παλμός και η δύναμη της ευθύνης των τραγικών ηρώων και ηρωίδων του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Ομήρου.
Την πιο καυτή εβδομάδα του Ιούλη οι ακριτικές Οινουσσες έγιναν ο κρατήρας ενός θεατρικού πειραματισμού που ανέδειξε τον άνθρωπο, τη ζωή και την τέχνη ως έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει και εξελίσσεται συλλογικά, με έμπνευση και σκληρή δουλειά, μέσα από την ομάδα.
Τα εργαστήρια ήταν καθημερινά πρωί και απόγευμα και το πρόγραμμα πολύ εντατικό. Κάθε εργαστήριο που υλοποιήθηκε ενισχύσε και να προκαλέσε την ευαίσθητη και φαντασιακή δημιουργία των σπουδαστών και έβαλε τις βάσεις ενός μελλοντικού summer school πολυσχιδούς θεατρικής εκπαίδευσης.
Η ομάδα των συμμετεχόντων του 2ου συμποσίου τεχνών [μίμησις πράξεως], εισηγητές και σπουδαστες, παθιασμένοι και ακούραστοι άνθρωποι της τέχνης, αποτελείτο από αποφοίτους και σπουδαστές ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και δασκάλους μέσης εκπαίδευσης. Το έργο των εισηγητών διττό κι ιδιαίτερα δύσκολο: ν’ απευθυνθούν αποδοτικά σ’ ένα πολυσύνθετο σύνολο 34 σπουδαστών, ετοιμάζοντας μια open class performance και να αφοσιωθούν στην διδασκαλία της τέχνης τους, ώστε οι σπουδαστές να φύγουν πλουσιότεροι σε τεχνικές και γνώσεις. Τόσο οι σπουδαστες όσο και οι εισηγητές αλλά και η συντονιστική ομάδα, υπερέβησαν εαυτούς συμβάλλοντας να στεφθεί το όλο εγχείρημα και φέτος, μ’ απόλυτη επιτυχία, καλλιεργώντας το έδαφος για το επόμενο συμπόσιο τεχνών το 2024. Το open class performance, την τελευταία μέρα του συμποσίου στην παραλία Ζεπαγας, που αποτελείτο από την [πολιτική ωδή στους γυναικείους χαρακτήρες του αρχαίου δράματος] του εισηγητή Θάνου Τοκάκη και την [Οδυσσέως Σχεδία] της εισηγήτριας Αναστασίας Κουμίδου, αγκάλιασαν με θέρμη οι συμπατριώτες και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι κάλεσαν εκ νέου τη δημιουργική και οργανωτική ομάδα του να επιμένει να κάνει Πολιτισμό [μίμησις πράξεως], εδώ στην εσχατιά του Ελληνισμού, στις ακριτικές Οινούσσες.
Θερμές ευχαριστίες οφείλει η οργανωτική ομάδα του συμποσίου, στον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών», στις λιμενικές και αστυνομικές αρχές, στο ίδρυμα Ι.Δ Πατέρα και στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των πολιτιστικών δράσεων στο νησί.