Πώς φτάσαμε στο «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή. Η «κόκκινη» γραμμή που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα στο κόμμα.

Η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή ήταν ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, είναι στα λίγα που συμφωνούν πολλοί στην Κουμουνδούρου. Από τον Αύγουστο του ’18, όπως λένε αρκετοί παροικούντες πέριξ της Κουμουνδούρου που ο κ. Σταυρός Κοντονής βγήκε από την κυβέρνηση, «έκανε παρεμβάσεις αραιά και πού μόνο για αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα σε ζητήματα τα οποία σήκωνε η ΝΔ, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση».

Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, ο χρόνος που έγιναν και για το θέμα που έγιναν έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζωτικό χώρο και σε μια στιγμή που επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων και ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου  σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs, βάζει το θέμα στη σωστή του διάσταση διαπιστώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή». Και συμπληρώνει μια πικρή αλήθεια για την Κουμουνδούρου, «Η ερώτηση μου τέθηκε χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πάνελ: πως τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε άμυνα σε ένα θέμα «δικό του», όπως της Χρυσής Αυγής;».

Το κρίσιμο πολιτικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι καταφέρνει ακόμα και σε θέματα που είναι προνομιακά να χάνει τις εντυπώσεις ή ακόμα και από εξόφθαλμες γκάφες ή παραλήψεις της κυβέρνησης να μην μπορεί να επωφεληθεί πολιτικά. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις το έχουν ήδη δείξει, η κυβέρνηση παρουσιάζει φθορά σε πολλούς τομείς χωρίς να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου έχουν στρογγυλοκαθίσει στο ποσοστό του 31,5% τον Ιούλιο του 2019 το οποίο φυσικά δεν προδικάζει το επόμενο, αλλά δεν έχουν διαμορφώσει και ένα αφήγημα που να εμπιστευτούν οι πολίτες.

Στην περίπτωση του Σταύρου Κοντονή, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε την πρώτη «κόκκινη γραμμή» στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια. Ουσιαστικά με εντολή του ενεργοποιήθηκε η νέα άτυπη επιτροπή δεοντολογίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεννοήθηκε με τον γραμματέα του κόμματος  Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  Όλγα Γεροβασίλη και βγήκε η πρώτη σκληρή δήλωση με το ξεκάθαρο άδειασμα στον Σταύρο Κοντονή. Η επιμονή του, όμως μετά, και οι ακόμα βαρύτερες εκφράσεις, «Είστε σταλινικοί συκοφάντες», δεν άφηναν περιθώρια, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει εντολή για την ανακοίνωση που ουσιαστικά τον έθετε εκτός κόμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν την οργή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πως το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν πολύ βαρύ για τον πρώην Υπουργό, όλοι από όλες τις πτέρυγες έλεγαν πόσο «απαράδεκτος είναι που υιοθετεί επιχειρηματολογία ΝΔ και ρίχνει νερό στο μύλο της». Η απόφαση διαγραφής του ελήφθη το βράδυ, αφού είχε δώσει και τη νέα συνέντευξη στο Open.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο ραντεβού που είχαν τη Δευτέρα και το οποίο ζητούσε επίμονα ο κ. Κοντονής, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για πρόθεση παραίτησης από ΚΕ χωρίς να πει τίποτα απολύτως για τη Χρυσή Αυγή. Το τάιμινγκ που επέλεξε και οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτό, είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο, λένε από την Κουμουνδούρου, «Και ότι ο ίδιος επέλεξε να μην είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δική του η επιλογή, δική του και η ευθύνη. Οι πολίτες κρίνουν και τι λέει αλλά και το τάιμινγκ»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος της παραίτησης του από το κομματικά όργανα δεν ήταν ο ΠΚ και η Χρυσή Αυγή.

«Αποδέχομαι τη διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους κι έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Κοντονής. Ωστόσο οι βολές που εξαπόλυσε είχαν στόχο και τις εσωκομματικές εξελίξεις, «Είναι εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα ”ο ένας κατέβηκε από το τρένο” κ.λπ. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν».

Όπως αποκάλυψε, την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όπου του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσαμε και του είπα ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΚΕ. Ο λόγος ήταν κάποια εσωτερικά θέματα. Μια κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας, με αναρτήσεις στο facebook, με προσωπικές επιθέσεις. Εννοώ, όλους αυτούς που με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ήθη της αριστεράς, δημοσιοποιούσαν απόψεις, όταν αυτές στρέφονταν κατά ενός ή άλλου συντρόφου. Με άκουσε κι έφυγα. Δεν συνδυάστηκε ποτέ η αποχώρησή μου με το θέμα της δίκης». Ουσιαστικά άσκησε σκληρή κριτική στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, αμφισβήτησε τις αλλαγές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε σε όσους επιχειρούν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας τους «πασοκογενεις» και τους «συμμάχους» τους, την σκληρή πτέρυγα των προεδρικών.

Στη σειρά των εσωκομματικών επεισοδίων δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διαγραφή του, και μάλιστα η πρώτη επί Τσίπρα χωρίς να συνεδριάσουν κομματικά όργανα. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι η τελευταία καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο και την εσωστρέφεια που δημιουργούν διαλυτικές συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν πολλά στελέχη που υποστηρίζου ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν και να κλείσουν τα ανοιχτά κεφάλαια της διακυβέρνησης 2015-2019 καθώς θα τα βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την πίεση από τα στραβοπατήματα και τις βολές δικών του στελεχών, οι «φυλές» τσακώνονται για τις ποσοστώσεις των νέων μελών στις συνδιασκέψεις του κόμματος.

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι το κλίμα δυο πόλων που δημιουργείται για πρώτη φορά επί Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαχρονική κόντρα των προεδρικών με τον άτυπο επικεφαλής των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει αλλάξει «πίστα» και εξελίσσεται σε πολιτικό debate με τον Αλέξη Τσίπρα για τη φυσιογνωμία και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.  Η νέα τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών (Kontra) δείχνει ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί χωρίς όμως να επιδιώκει τη ρήξη, «Εντάξει, δεν συμπροεδρεύει, αλλά είναι primus inter pares, ο πρώτος μεταξύ ίσων και ακούει και έρχεται στις συνελεύσεις και ξοδεύει και πολλές ώρες». Ήταν η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα που σταθερά διατυπώνει τη θέση πως «δεν συμπροεδρεύει». Οι ισορροπίες μπορεί να διατηρηθούν μέχρι την επόμενη εκλογική μάχη αλλά μετά και ανάλογα με το αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:newpost.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours