Με κατοχυρωμένη, κατά τα φαινόμενα, την πρώτη θέση στην κούρσα προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει πλέον να αναμετράται με τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό καθώς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθορίσει την επίτευξη της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αποτελεί μείζονα στόχο της.

Ολα δείχνουν ότι το προβάδισμα του 9,36% που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες ευρωκάλπες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω στις επερχόμενες βουλευτικές κάλπες. Παρά τη διαφαινόμενη ενίσχυση και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τη συμπίεση που υφίστανται όλα τα μικρότερα, η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί σε διψήφιο επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί προς τη σφαίρα του 40%, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινείται και το κυβερνών κόμμα που αναμένεται να βρεθεί πάνω από το 20% αλλά σίγουρα κάτω από το 30%. Σταθεροποιητικά, την ίδια ώρα, κινούνται το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ σε φάση αποσυσπείρωσης φαίνεται να έχουν μπει η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σε αντίθεση με το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κινείται ανοδικά και φαίνεται να περνάει αυτή τη φορά το πλαφόν του 3%, το οποίο στις 26 Μαΐου δεν του επέτρεψε να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,6%. Παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση (90,3%), καθώς και μεγάλες εισροές ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές κάποιο από τα μικρά κόμματα (16,7%), το ΚΙΝ.ΑΛ. (10,7%), τη Χρυσή Αυγή (9,4%) και την Ελληνική Λύση (7,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με διαφορά 10,1 μονάδων. Με συσπείρωση της τάξης του 86%, συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, καθώς προσεταιρίζεται ψηφοφόρους από το ΜέΡΑ 25 (19,4%), άλλους μικρούς σχηματισμούς (16,1%), καθώς και από το ΚΚΕ (9,5%).

Στην τρίτη θέση εδραιώνεται το Κίνημα Αλλαγής που συγκεντρώνει 7,3% δείχνοντας να ξεπερνά χωρίς βαριές συνέπειες την πρόσφατη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η αποδυναμωμένη Χρυσή Αυγή με 3,7%, το ανοδικά κινούμενο κόμμα Βαρουφάκη με 3,5% και η επτάδα των κομμάτων που ελπίζουν να είναι στην επόμενη Βουλή κλείνει με την Ελληνική Λύση στο οριακό 3,1%.

pinakas-prothesi-psifou01

pinakas-prothesi-psifou02

pinakas-prothesi-psifou03

Πηγή:newmoney.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours