Τσίπρας: Η κυβέρνηση έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τη χώρα στην ύφεση πριν το λοκ-ντάουν για την πανδημία.

Για την αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης πριν από την καραντίνα, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με δημάρχους των Δωδεκανήσων στην Ρόδο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε πως η χώρα είχε μπει σε ύφεση πριν από την πανδημία. «Η χώρα συνάντησε την ύφεση πριν την συναντήσει ο κορονοιός, διότι είχαμε 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» με 2,8 ανάπτυξη και φτάσαμε στο τέλος του Μάρτη να καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 0,9%. «Φοβάμαι ότι ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση» «Η καθυστερημένη ανταπόκριση σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως επιδότηση της αναστολής εργασίας και όχι της εργασίας, θα μας οδηγήσει σε μία εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση των επιπτώσεων του κορονοιού απ’ ότι οι άλλες περιοχές της χώρας. Ιδίως νησιά που έχουν μονοκαλλιέργεια τουριστική, όπως είναι η Ρόδος. Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη φωνή να διεκδικήσουμε στήριξη στις τοπικές σας κοινωνίες». Τόνισε πως αν συνεχιστεί έτσι τον Σεπτέμβρη η συζήτηση δεν θα είναι για την στήριξη των επιχειρήσεων και την εργασία, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων που δεν θα έχουν να επιβιώσουν.

«Έχω μία αγωνία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τουρισμού σε σχέση με την υγειονομική κρίση», είπε και αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση σε πολύ επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα και λίγο επικίνδυνα νησιά. Όπως το ίδιο έγινε και για τις χώρες προέλευσης τουριστών. Κάνοντας λόγο για το σύστημα υγείας σημείωσε πως ο χρόνος που κερδίσαμε ως πολιτεία από την επιμονή και την υπομονή των πολιτών, που με την καραντίνα ανέστειλαν την εξάπλωση του ιού και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα, «δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω του μαξιλαριού έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα χωρίς να αυξήσει το χρέος, κάτι που δεν έχει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία. Δεδομένης της πρότασης της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιολογία στο να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή πορείας, διότι μέχρι τώρα τα μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα το παιχνίδι των αριθμών της κυβέρνησης, που δίνει 8 και δηλώνει ότι δίνει 24 δις. ευρώ. Μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού είπε ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αφού ο τουρισμός είναι το 20% της χώρας και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει πτώση στο ΑΕΠ πάνω από 10%.

Δήμαρχος Ρόδου: Απεγνωσμένοι εργαζόμενοι ζητούν ένα φλιτζάνι λάδι

Πριν από τη συνάντηση με τους δημάρχους των Δωδεκανήσων ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση στο δημαρχείο της Ρόδου με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη. Ο δήμαρχος Ρόδου επισήμανε ότι το νησί εξαρτάται από τον τουρισμό σε ποσοστό 95%. Έτσι, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βρίσκονται ανάμεσα στην απελπισία, την ελπίδα και την απόγνωση.

«Η κατάσταση έχει φτάσει να ζητάει κάποιος ένα φλιτζάνι λάδι», του είπε χαρακτηριστικά. \u0009Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί «σε μια περίεργη στιγμή, διότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και η Ρόδος είναι σαν να είμαστε στη μέση του χειμώνα: είναι κλειστά τα μαγαζιά». Επίσης τόνισε ότι οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να επανεκκινήσουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αγωνία.

Πηγή:news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *