Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις λίγο πριν την κάλπη

Η «μάχη της πλατείας» και των δημοσκοπήσεων ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, με τους δύο βασικούς μονομάχους να στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο βράδυ της Κυριακής.

Τα δύο επιτελεία σε Μαξίμου και Πειραιώς έχουν στα χέρια τους και τα τελευταία στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι από 3,5 – 7 % ανάλογα με το που θα κλίνουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχεδόν αποδεχτεί πως η πρωτιά της Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές δεν αμφισβητείται. Ωστόσο θεωρούν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι κάτω ακόμα τέσσερις μονάδες.

Κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι η διαφορά θα κυμανθεί περίπου στο 3% με 3,5%, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να κινηθεί και κάτω από το 3% στην περίπτωση που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνών κόμμα επικρατήσει στη μάχη των αναποφάσιστων και των νέων που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Στην απέναντι όχθη οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζουν πως η διαφορά θα είναι πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια στους αναποφάσιστους πολίτες.

Την ανάλυση των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων έχουν αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και από τη ΝΔ ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο είναι δημοσκόποι και γνωρίζουν τις «κρυφές» πτυχές των ερευνών.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στοχεύουν κατευθείαν στους νέους ψηφοφόρους. Αν οι ηλικίες 17-24 ετών πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή στις κάλπες, τότε μπορεί να ανατραπούν πολλά από τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων αφού οι νέοι ψηφοφόροι αποφεύγουν να πάρουν θέσεις στις μετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση Τσίπρας και Μητσοτάκης σήμερα Παρασκευή θα «παίξουν τα ρέστα» τους. Το βράδυ της Κυριακής με βάσει το αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και πολιτικές εξελίξεις είτε η διαφορά είναι μεγάλη, είτε μικρή και πρόωρες κάλπες το καλοκαίρι με πιθανότερη ημερομηνία τις 30 Ιουνίου.

Καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα παίξουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού το χρώμα του χάρτη στις Περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας θα χρησιμοποιηθεί από τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» στη μάχη των εντυπώσεων.

Πηγή:aftodioikisi.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours