Νέο κλείσιμο της «ψαλίδας» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Στο 5,3% η διαφορά

Η δημοσκόπηση της Data Consultants δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στις 5,3 μονάδες. Στα ίσια οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων.

Επιβεβαιώνεται σε άλλη μια δημοσκόπηση η τάση των τελευταίων εβδομάδων που δείχνει ότι μειώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Data Consultants, για το Dnews δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι στο 5,3%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν είχαμε εκλογές αύριο η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,9% και θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,6%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση θα βρισκόταν στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜεΡΑ25. Το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνουν το 17,3% των ερωτηθέντων, γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί μια μεγάλη «δεξαμενή» για τα κόμματα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η εικόνα αλλάζει σημαντικά, καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που κατέγραψε στις ίδιες εκλογές.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019 δηλαδή 15%, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του μοιάζει να λαμβάνει τέλος. Το ΚΚΕ στο 6% εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες, ενώ η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της φτάνοντας στο 4,5%. Άσχημα τα νέα για το ΜεΡΑ25 που εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3% στο 2%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό και ως εκ τούτου εκτός Βουλής.

Συσπειρώσεις

Στα «ίσια» βρίσκονται οι «συσπειρώσεις» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το δημοσκοπικό «πάγωμα» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 65,4%. Χάνει – σε σχέση με τις εκλογές του 2019 – το 6,4% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, 5% προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή). Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κερδίζει 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7,1% από την Ελληνική Λύση και 6,9% από το ΜεΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. Προς άλλα κόμματα «αποχωρεί» το 1,9% των ψηφοφόρων του, του 2019, ενώ προς το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 8%. Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του. Αντίθετη πορεία, προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν το 17,2% των ψηφοφόρων του ΜεΡΑ25, το 7% εκείνων της Ελληνικής Λύσης, το 4,5% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% της Νέας Δημοκρατίας και το 2,2% του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει συσπείρωση 74,2% και απώλειες: 9,1% προς τη Νέα Δημοκρατία, 4,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5% προς άλλα κόμματα. Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,6% των ψηφοφόρων του, του 2019.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παίρνει το 16,7% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας, το 6,5% εκείνων της Νέας Δημοκρατίας και το 4,8% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «γκρίζα ζώνη»

Η δημοσκόπηση ομαδοποιεί ως «γκρίζα ζώνη» τους ερωτώμενους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «Δεν απαντώ», «Λευκό/Άκυρο» ή «Αποχή».

Οι ψηφοφόροι που διάλεξαν μια από τις τέσσερις επιλογές, φτάνουν το 1/4 των ερωτηθέντων, δηλαδή το 25,2%. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ούτε στις προηγούμενες εκλογές είτε λόγω ηλικίας είτε απείχαν για άλλους λόγους αλλά και ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να δηλώσουν τι είχαν ψηφίσει.

Το 48,7% της «γκρίζας ζώνης» δηλώνει πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ή δεν θέλει να απαντήσει τι ψήφισε. Το 18,3% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν τα «Λοιπά» με 9,3% και τα ποσοστά στη συνέχεια μειώνονται αισθητά. Το 3,7% είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή – πριν τη δικαστική της καταδίκη- και το 3,1% ΜεΡΑ25. Λευκό ή Άκυρο είχε επιλέξει το 1,9%.

Το 18,3% της «γκρίζας ζώνης» προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ.

* Η δημοσκόπηση έγινε για την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το «Dnews».

About Post Author