Έιμι Ελίζαμπεθ: Η ιστορία της εκατομμυριούχου που τρώει… γατοτροφή για να κάνει οικονομία (vid)

Είναι πάμπλουτη, όμως ο τρόπος ζωής της δε συμβαδίζει με την οικονομική της κατάσταση. Αυτήν τη στιγμή, στον τραπεζικό της λογαριασμό υπάρχουν 3.5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ), αλλά ζει με ελάχιστα χρήματα το μήνα. Επιλέγει να αγοράζει μόνο μεταχειρισμένα προϊόντα κι αρνείται να αντικαταστήσει οτιδήποτε, πριν φθαρεί υπερβολικά ώστε να μη γίνεται πια να το χρησιμοποιήσει. Ο λόγος για την Έιμι Ελίζαμπεθ, τη συγγραφέα του «Poverty Sucks! How to Become a Self-Made Millionaire» (Η φτώχεια είναι χάλια! Πώς να γίνεις αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος) και πιο φιλοχρήματη εκατομμυριούχο του κόσμου.

Λέγεται πως, με αυτόν τον τρόπο, αποταμιεύει περίπου 146 χιλιάδες λίρες (165 χιλιάδες ευρώ) κάθε χρόνο.

Στην κουζίνα της, υπάρχει ένα μόνο μαχαίρι. Δεν πλένει τα πιάτα – αντίθετα, τα σκουπίζει με πετσέτα και τα βάζει απευθείας πίσω στο ντουλάπι. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να πάρει καινούργιο σφουγγάρι για την κουζίνα, μάλιστα, μέχρι να διαλυθεί εντελώς αυτό που ήδη έχει.

Επειδή σιχαίνεται τις σπατάλες, όχι απλώς εξοικονομεί νερό, αλλά ανάβει το θερμοσίφωνα μόνο για 22 λεπτά. «Τόσο χρειάζεται για να ζεσταθεί αρκετά, απλώς για να κάνω ένα ντους το πρωί», λέει. «Βάζω χρονόμετρο για 22 λεπτά, ώστε να ξέρω ακριβώς πότε θα είναι εντάξει – δε θα το άφνα ούτε λεπτό παραπάνω, προς Θεού!»

Μιλώντας στην εκπομπή Extreme Cheapskates, η Έιμι Ελίζαμπεθ αποκάλυψε ότι το σπίτι της είναι πολυτελές επειδή ο πρώην σύζυγός τα αποφάσισε να μην το διεκδικήσει όταν έπαιρναν διαζύγιο. «Επέμενε να το κρατήσω εγώ γιατί γνώριζε πως, αν το έπαιρνε, θα μετακόμιζα σε μία γκαρσονιέρα για οικονομία… Κι είχε δίκιο.»

Εκείνος, συνεχίζει να την επισκέπτεται για να καθαρίσει την έπαυλη, καθώς η Έιμι δε θα πλήρωνε ποτέ για οικιακή βοηθό και ο χώρος είναι τεράστιος.

Κι όμως, δεν είναι αυτές οι πιο ακραίες επιλογές της. Προκειμένου να κάνει ακόμη περισσότερη οικονομία, αποφάσισε να τρέφεται με γατοτροφή! Τα μεσημέρια τρώει κονσέρβες, οι οποίες κοστίζουν κάτι λιγότερο από μισό ευρώ και, όπως υποστηρίζει, τη χορταίνουν όσο χρειάζεται. Η ιστορία της, όμως, είναι ενδιαφέρουσα και ίσως εξηγεί γιατί φοβάται τόσο τις σπατάλες.

H Έιμι έμεινε άστεγη στην εφηβεία της. Την έδιωξαν από το σπίτι όταν ήταν 15 ετών και δεν βρέθηκε καμία ανάδοχη οικογένεια να την αναλάβει, ούτε δικαιούταν κάποιο κρατικό επίδομα. Δεν είχε φίλους κι αναγκαζόταν να εργάζεται κάτω από σκληρές συνθήκες για να φάει μία φορά την ημέρα.

Στα 20 της χρόνια, άνοιξε το δικό της μεσιτικό γραφείο και αποφάσισε να γράψει βιβλίο με συμβουλές, ώστε να βοηθήσει όποιον άλλο αισθάνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τη φιλανθρωπική οργάνωση StreetTeens, καθώς ονειρεύεται να διευκολύνει τη ζωή των νέων που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που η ίδια κατάφερε να ξεπεράσει.

Όσο άπληστη κι αν είναι, παλεύει να βελτιώσει τις συνθήκες που υπομένουν οι γύρω της. Κι αυτό είναι αξιοθαύμαστο.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours