Reuters: 12 φορές ακριβότερη η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο από τον ευρωπαϊκό βορρά
Η τιμή χονδρικής για την ενέργεια στην Ελλάδα και την Ιταλία τον Αύγουστο ήταν 12 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και αρκετά παραπάνω από άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης που είχαν ζεστό καιρό, τονίζει με δημοσίευμά του το Reuters που εξετάζει την κατάσταση που επικρατεί με το ρεύμα στη χώρα μας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, για τον ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Αθήνα, Χρήστο Καπετανάκη, το ενοίκιο ήταν πάντοτε υψηλό, αλλά τώρα αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί «δεύτερο ενοίκιο», καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ρεύματος μειώνουν τα κέρδη και τον αναγκάζουν να αυξήσει τις τιμές.
Ο κ. Καπετανάκης πληρώνει μεταξύ 3.000 και 3.800 ευρώ τον μήνα για ρεύμα, αύξηση 40% από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 και προκάλεσε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Η ηλεκτρική ενέργεια ανερχόταν στο 3% του μηνιαίου τζίρου και τώρα είναι περισσότερο στο 15%, όπως ανέφερε.
«Η συνεχής αύξηση των τιμών, ειδικά στον τουριστικό τομέα θα οδηγήσει την Ελλάδα να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες», επισήμανε στο Reuters από το εστιατόριό του στην ιστορική γειτονιά της Πλάκας. Από το 2021, η Ελλάδα έχει ξοδέψει 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους πολίτες.
To δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως η δύσκολη θέση του απηχεί την κατάσταση ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου από τότε που ο πόλεμος της Ουκρανίας διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη και ανάγκασε χώρες όπως η Ελλάδα να αναζητήσουν πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις.
Στην Ελλάδα η υψηλότερη δαπάνη σε επιδοτήσεις ενέργειας
Το 2022, οι ελληνικές κρατικές επιδοτήσεις ρεύματος ανήλθαν στο 5,3% του ΑΕΠ – μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και διπλάσιο από αυτό της δεύτερης Ιταλίας, σύμφωνα με την Enerdata. Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να προστατεύσει τους πολίτες από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους του 2009-18.
«Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και ο αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ είναι ταυτολογία», δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας, ανώτερος οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα. «Οι ανεβασμένες τιμές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στη δομή του κόστους για τις βιομηχανίες, τις αεροπορικές εταιρείες και τη ναυτιλία» πρόσθεσε.
Μεγάλο μέρος του «κοντράστ» μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των γειτόνων της οφείλεται στις επενδύσεις. Ενώ βορειοανατολικά υπάρχουν γραμμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των κρατών, καθώς και ένα ισχυρό μείγμα ανανεώσιμων πηγών, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι κατακερματισμένο και απομονωμένο.
Πηγή: insider.gr