13η σύνταξη: «Εξαφανίστηκε» από τον προϋπολογισμό -Τι θα γίνει

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη Bουλή, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει μέσα σε αυτόν η πρόβλεψη για 13η σύνταξη.

Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωνε ότι η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020, αλλά αντιθέτως θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Για την ώρα πάντως, όπως «αρατηρεί» το ieidiseis.gr, στον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται η 13η σύνταξη, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να γίνει η καταβολή στους συνταξιούχους το Πάσχα.

Όπως φαίνεται, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός εκτελεστεί σωστά και βγουν τα νούμερα, θα υπάρξει κάποιας μορφής 13η σύνταξη στο τέλος του 2020.

Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα η διαρροή της κυβέρνησης έκανε λόγο για έκτακτο επίδομα, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια, καθώς δεν φαίνεται να θεωρείται πλέον μια μόνιμη παροχή.

Η κυβερνητική διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε  πως: «Το σχέδιο ανόρθωσης της μεσαίας τάξης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή», επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων αναφορικά με τις μειώσεις τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Και αναφέρονται αναλυτικά στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε για το 2020 ο πρωθυπουργός:

  1. Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
  2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
  3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.
  4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
  5. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  6. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.
  7. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours