Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό – Δεν καλύπτουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης

Συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά ο πληθωρισμός ακόμα και μετά τις αυξήσεις που αναμένεται να σημειωθούν στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, καθώς σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια «ροκανίζονται» σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα χρήματα που λαμβάνουν να χάνουν την αξία τους.

Η έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το «ροκάνισμα» αυτό στους χαμηλούς μισθούς φθάνει έως και το 40% αν και μέσα στο 2022 καταγράφηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του 2% και 7,7% αντίστοιχα.

Όπως μετέδωσε το OPEN, παρόλο που με τις προηγούμενες αυξήσεις του κατώτατου μισθού η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας ανέβηκε από την 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση  στην 11η, ουσιαστικά αυτό δεν φαίνεται καθόλου στην τσέπη του καταναλωτή.

Αυτό συμβαίνει διότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης υπολογίζεται μεσοσταθμιστικά στο 19%, ωστόσο οι μισθοί έως 750 ευρώ έχουν απώλειες -λόγω πληθωρισμού- που φτάνουν ακόμα και το 40%.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεικτός κατώτατος μισθός στη χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 713 ευρώ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταλήξουν μέχρι τέλος Μαρτίου στο ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι περίπου 700.000, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που εργάζονται με μερική απασχόληση, και ενώ οι απολαβές τους υπολογίζονται με βάση τον βασικό μισθό, εκείνοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα.

Πηγή:ethnos.gr