Οικονομικά μέτρα από Σεπτέμβριο: Παράταση στο Market Pass και νέο καλάθι νοικοκυριού

Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και στην κυβέρνηση εξετάζουν μέτρα «ανάχωμα» για την ελάφρυνση των ευάλωτων οικονομικά πολιτών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν τα μέτρα που θα παρθούν, τα οποία θα κινηθούν αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων. Δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης και να αυξηθεί η επιδότηση ρεύματος. Όσον αφορά τα καύσιμα, εξετάζεται επιδότηση στο ντίζελ ή νέο Fuel Pass. 

Παράταση στο Market Pass 

Στο πλαίσιο της στήριξης των νοικοκυριών, αναμένεται να δοθεί νέο Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να κάνουν όσοι επιθυμούν και είχαν απορριφθεί. 

Πιθανότατα η πληρωμή του Market Pass θα είναι τριπλή για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη παράταση του Market Pass για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Market Pass είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους. 

Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» 

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει αλλαγές και στο καλάθι του νοικοκυριού για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ:

  • Θα είναι υποχρεωτική η προσθήκη «επώνυμων» προϊόντων από συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα όσπρια, το ρύζι και τα ζυμαρικά
  • Καθιέρωση σημείου ειδικής προθήκης για τα προϊόντα του «καλαθιού» 

Επίσης, ο Κώστας Σκρέκας κάλεσε τις βιομηχανίες τροφίμων να προχωρήσουν σε μόνιμες μειώσεις τιμών κατά 5% και πάνω μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2023, με κίνητρο την προβολή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Τέλος, στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα προστεθούν σχολικά είδη όπως τσάντες, μαρκαδόροι, κασετίνες και λοιπά. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση έχουν σημειωθεί σε:

  • Φρούτα: 19,4%
  • Λαχανικά: 15,5% 
  • Αυγά, γαλακτοκομικά: 14,4% 
  • Νερά, αναψυκτικά, χυμοί: 13,3% 
  • Ζάχαρη, σοκολάτες, παγωτά: 11,6% 
  • Κρέατα: 10,9%
  • Έλαια και λίπη: 10,6% 

About Post Author