Τείχος προστασίας με ενισχυτικά μέτρα για 800.000 εργαζομένους και 320.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υψώνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει απολύσεις και λουκέτα λόγω των επιπτώσεων που προκαλούν στην οικονομία οι περιορισμοί που εφαρμόζονται για να ανακοπεί η εξάπλωση της ασθένειας του κορονοϊού.

Τα μέτρα τίθενται άμεσα σε ισχύ. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή λειτουργίας παίρνουν 800 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ οι επιχειρήσεις παίρνουν μέχρι και άτοκα δάνεια εφόσον δεν κάνουν απολύσεις τουλάχιστον για το επόμενο 4μηνο. Θα πρέπει να διατηρήσουν δηλαδή τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, όχι μόνον ενόσω υπάρχουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό, αλλά και μετά.

Στοιχεία-σοκ

Το σοκ που συντελείται στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού αποτυπώνεται με καθαρή απώλεια 39.363 θέσεων εργασίας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου! Στο διάστημα 1 ως 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», καταχωρίσθηκαν:

* 75.361 νέες προσλήψεις και

* 114.724 αποχωρήσεις (οι περισσότερες λόγω απόλυσης και ελάχιστες λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Η διαφορά (ισοζύγιο) προσλήψεων- αποχωρήσεων δίνει ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με -39.363 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα 15νθήμερο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία ο κορονοϊός και αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση συνδέει όλα τα μέτρα που παίρνει υπέρ των επιχειρήσεων με τον όρο να διατηρήσουν επί 4μηνο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με σχετική αναφορά που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση των μέτρων, μέχρι στιγμής τελούν σε αναστολή λειτουργίας περίπου 220.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 600.000 εργαζομένους, ενώ επηρεάζονται άλλες 100.000 επιχειρήσεις με 200.000 εργαζομένους που δεν είναι σε αναστολή. Συνολικά η βεντάλια των μέτρων καλύπτει 800.000 εργαζομένους και 320.000 επιχειρήσεις.

Για δραματικές συνέπειες στην αγορά εργασίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι αν γίνουν απολύσεις από εδώ και πέρα (μετά την ανακοίνωση των μέτρων) θα είναι άκυρες και οι επιχειρήσεις δεν θα πάρουν τα ευεργετήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η αποκωδικοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημαίνει ότι:

1 Οσες επιχειρήσεις διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, είτε ανέστειλαν την λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση είτε συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να έχουν απαγορεύσεις, θα τύχουν σημαντικών ελαφρύνσεων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις δανείων, αναστολή πληρωμής φόρων για 4 μήνες και εισφορών για 3 μήνες, ένταξη σε άτοκο δάνειο από το κράτος κ.ά.

2 Αν γίνουν απολύσεις, με καθαρή μείωση προσωπικού, τότε αφενός καθίστανται άκυρες διά νόμου και αφετέρου χάνονται όλα τα ευεργετήματα. Επιτρέπονται απολύσεις μόνον αν αντικατασταθούν με ισάριθμες νέες προσλήψεις, ώστε ο αριθμός εργαζομένων να μένει σταθερός, χωρίς μείωση.

3 Παρατείνονται για 2 μήνες Απρίλιο και Μάιο όλα τα επιδόματα ανεργίας που σταματούσαν μετά τις 31 Μαρτίου.

4 Η αναστολή των απολύσεων και της μείωσης προσωπικού ισχύει από χθες (18/3/2020) που ανακοινώθηκαν τα μέτρα και για ένα 4μηνο που είναι το διάστημα των απαλλαγών από φόρους και εισφορές.

5 Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική απόφαση λόγω του κορονοϊού δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, και συγκεκριμένα από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου, την οποία θα πληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Μέχρι χθες το απόγευμα σχεδιαζόταν το επίδομα να είναι μηνιαίο με 400 ευρώ, αλλά αποφασίστηκε τελικά να γίνει 800 ευρώ για ενάμιση μήνα.

6 Τα 800 ευρώ είναι καθαρό ποσό και θα δοθεί οριζόντια σε όλους όσοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας ως 15 Μαρτίου, η οποία αναστέλλεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

7 Το επίδομα θα είναι ίδιο για άγαμους και έγγαμους με ή χωρίς παιδιά.

8 Το 800άρι θα το πάρουν πάνω από 500.000 μισθωτοί που εργάζονται τόσο στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στις οποίες από χθες και ως τις 31 Μαρτίου τουλάχιστον έχει ανασταλεί η λειτουργία τους όσο και στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας που τελούν επίσης σε αναστολή λειτουργίας από την προηγούμενη εβδομάδα.

9 Για το διάστημα πριν από την αναστολή λειτουργίας, δηλαδή από 1 ως και 14 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από τον εργοδότη μισθό+ασφάλιση για όσες μέρες εργάστηκαν μέχρι το κλείσιμο που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.

10 Το επίδομα των 800 ευρώ από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου αντικαθιστά το μισθό για τον μήνα Απρίλιο με ένα ποσό της τάξης των 533 ευρώ και τον μισό μισθό για τον Μάρτιο με ένα ποσό της τάξης των 267 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα βάσει της σύμβασης εργασίας που έχουν. Για το λόγο αυτόν το επίδομα χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι μισθός.

11 Δεν θα πάρουν το επίδομα όσοι απολύθηκαν ως τις 17 Μαρτίου από επιχειρήσεις που είτε τελούν υπό αναστολή λειτουργίας είτε ότι. Για τις απολύσεις αυτών των εργαζομένων (περίπου 114.720), το υπουργείο Εργασίας θα λάβει ειδική μέριμνα με στόχο είτε να επαναπροσληφθούν έναντι κινήτρων στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις, όπως είπε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος.

12 Τα ένσημα για το διάστημα των 45 ημερών που καλύπτεται από την αποζημίωση των 800 ευρώ θα υπολογιστούν στον κάθε εργαζόμενο με βάση το μισθό που είχε και όχι με βάση τα 800 ευρώ.

13 Δεν επιτρέπεται αλλαγή σύμβασης εργασίας ενόσω η επιχείρηση είναι σε αναστολή λειτουργίας. Δεν μπορεί δηλαδή ένας εργοδότης να αλλάξει τη σύμβαση εργαζόμενου και να τον βάλει από πλήρη σε μερική απασχόληση όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

14 Το επίδομα δικαιούνται και όσοι βρίσκονται σε καθεστώς άδειας, ανεξάρτητα από τις αποδοχές που έχουν πάρει ή θα πάρουν από την επιχείρησή τους, αρκεί να είναι σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της.

15 Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενους και σε ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. με μείωση τζίρου) λόγω κορονοϊού. Δεν προβλέπεται επίδομα για τους αγρότες, παρά μόνον όλα τα υπόλοιπα μέτρα για 4μηνη και 3μηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεις δανείων, άτοκα δάνεια κ.ά.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours