Έρχονται πριν τα Χριστούγεννα έκτακτο επίδομα και επιταγή ακρίβειας

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά φαίνεται πως βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς το κύμα της ακρίβειας καλπάζει ανεξέλεγκτο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ζυγίζει» όλες τις διαθέσιμες επιλογές που έχει κι ενώ διεθνώς επικρατεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει τον μποναμά όχι μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών, λίγο πριν το τέλος του 2023.

Σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή – εφόσον τελικά δοθεί το επίδομα – αν θα συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Τι εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας

Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το σενάριο να δοθεί επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε ευάλωτους και συγκεκριμένα σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία , οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα καθώς και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι για τους μακροχρόνια άνεργους την τελευταία φορά που δόθηκε το έκτακτο βοήθημα και έλαβαν 250 ευρώ, τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν:

  •     9.600 ευρώ για τους ευρώ για τους άγαμους
  •     16.800 ευρώ για τους έγγαμους

Οι δικαιούχοι της έκτακτης στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα θα αφορά τους εξής δικαιούχους:

  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Υπό συζήτηση:

Επίδομα 250 €: Σε 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους με τις εξής προϋποθέσεις

Σύνταξη: Έως 800 € (Ετ. Εισόδημα 9.600 €)

Οικογενειακό Εισόδημα: Έως 16.800 €

Ακίνητη Περιουσία: Έως 300.000 €

Σε κάθε περίπτωση την απόφαση για το αν τελικά θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

About Post Author