Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση και ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας κατόπιν της οποίας κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου αναμένουν αλλαγή σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή.

Το «λίφτινγκ» στην πολύπαθη πλατεία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές καλοκαιριού.

Δείτε την νέα πλατεία Ομονοίας σε αποκλειστικές φωτογραφίες 3D

Το iefimerida εξασφάλισε την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική αναπαράσταση της νέας πλατείας Ομονοίας των 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Η πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας από ψηλά

Η πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας, θα περιλαμβάνει συντριβάνι που τόσο πολύ έχει συνδεθεί στην μνήμη των Αθηναίων με την πλατεία αυτή

Συντριβάνι, φώτα LED, νέα υλικά, φιλικά στο περιβάλλον

Όπως φαίνεται σε αυτές, η πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας, θα περιλαμβάνει συντριβάνι που τόσο πολύ έχει συνδεθεί στην μνήμη των Αθηναίων με την πλατεία αυτή, θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED, θα έχει πράσινο, όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχτεί, καθώς από κάτω βρίσκεται η πλάκα του μετρό, σκιάδια και νέα δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον.

Η πλατεία Ομονοίας θα έχει πράσινο, όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχτεί.

Η πλατεία Ομονοίας θα έχει πράσινο, όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχτεί.

Γ. Αποστολόπουλος: Η ανάπλαση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ζωής στο κέντρο

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ανάπλαση της Ομόνοιας σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ζωής στο κέντρο της πόλης:

Η νέα πλατεία Ομονοίας αναμένεται να γίνει ξανά σημείο συνάντησης των Αθηναίων.

Η νέα πλατεία Ομονοίας αναμένεται να γίνει ξανά σημείο συνάντησης των Αθηναίων.

«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομόνοιας, σηματοδοτείται η αρχή της ανάταξης του κέντρου, καθώς μια καινούργια Ομόνοια, ασφαλής, φωτισμένη, καθαρή θα γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και θα πάψει να αποτελεί άντρο παραβατικών συμπεριφορών. Θα σταματήσει, δηλαδή να αποτελεί μαύρη τρύπα στο κέντρο της πόλης».

Συντριβάνι, πράσινο και νέα φωτιστικά στην πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας

«Με την ανακατασκευή της, η πλατεία Ομονοίας θα πάψει να αποτελεί «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της πόλης» λέει ο αντιδήμαρχος Γ. Αποστολόπουλος.

«Μεγαλώνουμε την πόλη»

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα δικαιολογημένα παράπονα των επαγγελματιών της περιοχής ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει πως σταδιακά εμπεδώνεται στη συνείδηση τόσο των αρμοδίων όσο και των πολιτών πως… Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα, η Πλάκα, το Μοναστηράκι ή το Κολωνάκι.

Η νέα πλατεία Ομονοίας θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED,

Η νέα πλατεία Ομονοίας θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED

«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας ‘μεγαλώνουμε’ την πόλη. Άλλωστε, η εκτεταμένη παρέμβαση, έκτασης 110 στρεμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ακουμπάει την Πλατεία Ομονοίας και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε, μέσω της οδού Πατησίων μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, δημιουργώντας τον ‘μεγάλο περίπατο’».

Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας, ενθαρρύνονται νέες επενδύσεις.

Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας, ενθαρρύνονται νέες επενδύσεις.
Τέλος, με την ανακατασκευή της πλατείας ενθαρρύνονται νέες επενδύσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο την Ομόνοια, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα αρχίζουν να διαχέονται στις γειτονιές γύρω από αυτή, δίνοντάς τους ζωή και ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Αποστολόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος

Στην τελική ευθεία τα έργα στην πλατεία Ομονοίας

 

Στην τελική ευθεία τα έργα στην πλατεία Ομονοίας

Η ιστορία και οι μεταμορφώσεις της πλατείας Ομονοίας

  • 1833: Οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ ετοιμάζουν ένα σχέδιο με ορθογώνια πλατεία, όπου θα χτίζονταν τα ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και θα ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ.

Αρχές καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθεί η νέα πλατεία Ομονοίας στους πολίτες.

Αρχές καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθεί η νέα πλατεία Ομονοίας στους πολίτες.

  • 1844: Ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε αναλαμβάνει να αναθεωρήσει το προηγούμενο σχέδιο. Η πρότασή του προβλέπει τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, με την ονομασία Πλατεία Όθωνος. Ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε.
  • 1846: Ο χώρος διαμορφώνεται σε πλατεία, παίρνει το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος. Ήταν το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1862: Η πλατεία ονομάζεται Πλατεία Ομονοίας, όταν με την εκθρόνιση του Όθωνα οι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις έδωσαν τα χέρια.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1877: Η πλατεία φωτίζεται με λάμπες φωταερίου.
  • 1880: Δημιουργείται η αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1895: Δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς και από τότε θεωρείται και το κέντρο της πρωτεύουσας.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1930: Η Πλατεία Ομονοίας γίνεται κυκλική. Κατασκευάζονται περίπτερα για τους ανθοπώλες, αποκτά εμπορικό χαρακτήρα και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1954: Αρχίζει η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες.
  • 1960: Γίνεται η πρώτη μεγάλη αναδιάταξη. Ξηλώθηκε το τραμ, ο χώρος της πλατείας περιορίστηκε και στο κέντρο της μπήκε ένα σιντριβάνι.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

  • 1988: Εγκαθίσταται ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μέχρι που μετεγκαταστάθηκε μπροστά από το Hilton όταν άρχισαν οι εργασίες του μετρό.

Φωτογραφία: Pathfinder.gr

2004: Η τελευταία ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ολοκληρώνεται. Είναι η εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα.

Πηγή: iefimerida.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours