Τα νοσοκομεία της Αττικής αντέχουν, ωστόσο είναι παραπάνω από 150 οι ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις εντατικές. Ο Δημήτρης Πανόπουλος μαζί με την κάμερα του ΣΚΑΪ μπήκαν στην εντατική του Ασκληπιείου Βούλας και κατέγραψε καρέ καρέ τον αγώνα στον οποίο επιδίδονται ασθενείς και προσωπικό. 

Στην εντατική COVID οι ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Ένας ασθενής που είναι σε καταστολή ανοίγει τα μάτια του οι γιατροί προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του ζητώντας του τη συνεργασία του αλλά και να μην πιέζεται. Εδώ υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ, και όλες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορωνοϊό. Όλοι οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με μηχανική υποστήριξη.

«Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται είναι τρομαγμένοι το πρώτο πράγμα που κανείς να εξηγήσεις τοποθεσία, το χρόνο την ημέρα και γιατί ήρθαν εδώ» διηγείται υγειονομικός στον ΣΚΑΪ.

«Είναι και οι 12 είναι πολύ σοβαρά… Σήμερα δεν επίκειται καμία προσπάθεια να βγει κάποια αποσωλήνωση. Δεν πληροί κανένας τα κριτήρια αποσωλήνωσης» επισήμανε γιατρός.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στη ΜΕΘ όλο το 24ωρο, αφού εδώ κάθε στιγμή είναι κρίσιμη. Αυτό που παρατηρούν είναι ότι ο ιός έχει γίνει πιο επιθετικός και οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν πιο ραγδαία επιδείνωση.

«Προειδοποιούμε αν θα ξαναμπεί σε καταστολή κάποιος, έκτος αν είναι κάτι αιφνίδιο και επείγον» δηλώνει νοσοκόμα.

«Κάθε φόρα που εκκενώνεται μια κλίνη ΜΕΘ δυστυχώς δε γεμίζει την επόμενη μέρα, δεν γεμίζει την επόμενη ώρα, γεμίζει το επόμενο λεπτό παρότι έχουμε τον εξοπλισμό, παρότι έχουμε το προσωπικό, δυσκολευόμαστε να τους αντιμετωπίσουμε πια έχει αλλάξει η νόσος είναι πολύ πιο επικίνδυνη» αναφέρει χαρακτηριστικά υγειονομικός.

Οι γιατροί που εφημερεύουν εδώ πρέπει να μείνουν ακόμα και 12 ώρες συνεχόμενα.

«Έχουμε αγχωθεί όταν βλέπουμε νέες ηλικίες να καταλήγουν στην εντατική χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, αθλητικοί, με ένα πολύ καλό τρόπο ζωής και λίγο μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις για το πώς μπορεί να κινδυνέψει κάποιος» δηλώνει στον σταθμό μας η νοσηλεύτρια Μαντώ Σπυρέλου.

Μεγάλο είναι το βάρος και στις κλινικές κορωνοϊού. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις κλινικές δυναμικότητας 10 κλινών που από χθες τίθεται κι αυτή στη διάθεση του ΕΚΑΒ στη διάθεση των συμπολιτών μας».

«Ζούμε μια δύσκολη πανδημία κι έχουμε σύμμαχους τη δουλειά που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στο ΕΣΥ, τα νέα μηχανήματα, το νέο προσωπικό. Μεγαλύτερο σύμμαχος όμως, και γι αυτό κάνουμε έκκληση, θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες με το να τηρήσουν τα μέτρα» υπογραμμίζει.

Αυτό ζητούν άλλωστε και οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Τήρηση των μέτρων απ’ όλους για να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να σώσουν όσο μπορούν περισσότερες ζωές.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ μέσα στην… εντατική:

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours