Ελαιόλαδο: «Ράλι» στην τιμή του – Η παγίδα στους καταναλωτές

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%.

Η τιμή στο ελαιόλαδο έχει αυξηθεί δραματικά με τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν το λάδι ως είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου έχει αυξήσει και τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο – με πολλούς επιτήδειους να πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο για αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Την τιμή του λίτρου προς τα επάνω, σύμφωνα και πάλι με τους παραγωγούς, έχει παρασύρει και η αύξηση του εργατικού κόστους, αφού το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να φτάσει φέτος ακόμα και τα 70 ευρώ, τη στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά.

Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η συγκομιδή της ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στα συνεργεία, που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν είναι οι ίδιοι παραγωγοί με τις οικογένειες τους, που φέτος μαζεύουν τις ελιές και αυτό λόγω του κόστους.

Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στο ελαιόλαδο

Μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής που λαμβάνουν οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αυτό το διάστημα φέρνουν ακόμη υψηλότερες τιμές, με το λάδι να γίνεται κυριολεκτικά απλησίαστο, καθώς οι ανατιμήσεις φθάνουν έως και το 48%.

Οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, έχει επηρεάσει τις τιμές λένε οι παραγωγοί.

About Post Author