«Mάς εξαπάτησε», ομολογεί δημοσίως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον «επικίνδυνο», όπως τον χαρακτήρισε, Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, του σημαντικότερου ίσως δημόσιου οργανισμού θεατρικής παιδείας. Αλλά πώς αλήθεια μπορεί ένα καλλιτεχνικός διευθυντής να εξαπατήσει κοτζάμ υπουργό, η οποία μάλιστα τον είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή; Το παρασκήνιο είναι πλούσιο…

Με τις πρώτες σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη, η υπουργός τον καλεί στο γραφείο της, αλλά δεν εκδίδεται καμία ανακοίνωση. Χωρίς περιστροφές τον ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί το θέατρο και γενικά ο κόσμος έχει βουίξει με καταγγελίες ανήκουστες. Τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, περί βιασμών κτλ.

Ο κ. Λιγνάδης στεκόταν ατάραχος και επαναλάμβανε σχεδόν στερεότυπα «εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτά», ή «όλα αυτά που ακούγονται δεν αφορούν εμένα», ή ακόμα ότι «οι φήμες αυτές που σέρνονται για τον Λιγνάδη δεν ισχύουν, είναι ψευδείς και ότι σύντομα όσοι τις διακινούν θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη».

Εντύπωση έκαναν στην υπουργό, όπως η ίδια μου είπε, δύο πράγματα: Πρώτον η υποκρισία του και δεύτερον η θεατρικότητά του: «Ήταν σαν να έπαιζε θέατρο, με ξεγέλασε», είπε.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή η κυρία Μενδώνη του είπε πως δεν είναι μόνον οι καταγγελίες που προέρχονται από το Θέατρο, είναι και οι καταγγελίες άλλων ανθρώπων που καταγγέλλουν και αυτοί απίστευτα πράγματα. Εδώ, του είπε, γίνεται λόγος για κακουργηματικές πράξεις, με τον Λιγνάδη να απαντά: «Έχε μου εμπιστοσύνη, θέλω να μου έχεις εμπιστοσύνη και να με στηρίζεις, δεν συμβαίνει τίποτα από όσα με κατηγορούν»…

Έπαιζε συνεχώς θέατρο και μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο ωσάν εκείνη την ώρα να βρισκόταν στο σανίδι. Ήταν τόσο θεατρικός, μου είπε η κυρία Μενδώνη, που μπορούσε να ξεγελάσει πολλούς, ακόμα και υπουργούς.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Ο αντικαταστάτης του κ. Λιγνάδη θα οριστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά μετά από… διαγωνισμό (θα υπάρξουν δηλαδή εξετάσεις για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου). Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εθνικό σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και ένας Κώδικας Δεοντολογίας Καλλιτεχνών για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον καλλιτεχνικό κόσμο.

«Δεν εξαπάτησα κανέναν»

Τη δική του απάντηση σε όλα όσα τον κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε χθες, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Σε πιο ήπιους τόνους από την πρώτη του αντίδραση στις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, ο κ. Λιγνάδης απάντησε στην υπουργό Πολιτισμού πως «αν έκανε αυτήν τη διατύπωση για εμένα, έχω να απαντήσω πως την επικινδυνότητα ενός ανθρώπου στη ζωή του, πολλω δε μάλλον στην δουλειά του θα την κρίνει η ιστορία και οι θεσμοί».

Πηγή: Βηματοδότης

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours