Γιατί όλοι ζητούν επαναφορά άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος των ηθοποιών;

Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην υποκριτική τέχνη ήταν ένα κακό σπυρί που έσπασε. Και από μέσα βγήκαν όλα τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια στον κλάδο των ηθοποιών. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: ότι όλα τα προβλήματα ξεκίνησαν από την κατάργηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος που δυστυχώς η Μελίνα Μερκούρη νομοθέτησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε αυτόν τον πολύπαθο χώρο να μπουν κάθε καρυδιάς καρύδι και να μην μπορεί να ελεγχθεί τι συμβαίνει πίσω από την κουϊντα.

Ο νυν πρόδερος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, εδώ και πολλά χρόνια φωνάζει προς αυτή την κατεύθυνση: επαναφέρετε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος όπως αυτή είχε θεσπιστεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄30, όταν ζούσαν ακόμα οι μεγάλοι κολοσσοί της τέχνης όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Κατίνα Παξινού, η Μαρίκα Κοτοπούλη κλπ

Τι θα γινόταν αν υπήρχε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος μετά από αυτό το σκάνδαλο: καταρχήν οι θύτες δεν θα μπορούσαν να εργαστούν ξανά ως ηθοποιοί ούτε στο θέατρο, ούτε στην τηλεόραση, ούτε στον κινηματογράφο. Άρα η “ποινή” και μόνον αυτή, αρκούσε για να βάλει φρένο στις ορέξεις οποιουδήποτε θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλοι οι παλαιότεροι ηθοποιοί {Μπιμπίλας, Στυλιανοπούλου, Παπαθεοδώρου κλπ} ζητούν την επαναφορά της άδειας αυτής προκειμένου να ξεβρωμίσει ο χώρος της υποκριτικής από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε αυτό τον χώρο ή καλύτερα που δεν αγαπούν το θέατρο!

Πηγή:respectnews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours