Χρυσή Αυγή: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. όλοι οι καταδικασθέντες πλην Παππά-Λαγού – Ποιοι μπαίνουν φυλακή

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνουν οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μετά τη σημερινή, ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου. Αναζητείται, ωστόσο, ο Χρ. Παππάς, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία για την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να κριθεί το θέμα της άρσης ασυλίας του Γ. Λαγού.

Σε αρμονία με την απόφαση που έλαβε στις 7 Οκτωβρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σήμερα «έδειξε» συγκεκριμένα πρόσωπα που οδηγούνται στις φυλακές, από την Παρασκευή, αρνούμενο να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Η άρνηση του δικαστηρίου να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση σε συνολικά 39 από τους καταδικασθέντες σε καθείρξεις, αφορά τόσο 13 από τους 18 πρώην βουλευτές του κόμματος όσο και εκείνους που έχουν εμπλακεί σε σοβαρές ενέργειες που «χρεώθηκαν» στην οργάνωση όπως έκρινε το δικαστήριο από το 2008 έως την δολοφονία Φύσσα το 2013.

Η απόφαση του δικαστηρίου να θεωρήσει πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τύχουν αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση οι περισσότεροι από τους 50 καταδικασθέντες, δηλώνει ενδεχομένως πολύ περισσότερα πράγματα όσον αφορά την αντίληψη του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση, την επίδραση και τα μέλη της, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, η πεποίθηση του δικαστηρίου θα γίνει σαφής με την δημοσίευση της απόφασης του όταν αυτή καθαρογραφεί.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο οδηγεί στην φυλακή τους καταδικασθέντες ως «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα τους:

  • Νίκο Μιχαλολιάκο,
  • Ηλία Κασιδιάρη,
  • Ιωάννη Λαγό,
  • Γιώργο Γερμενή,
  • Ηλία Παναγιώταρο,
  • Χρήστο Παππά, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές 13 ετών κάθειρξης και ποινές φυλάκισης 6 έως 8 μηνών
  • και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη.

Επισημαίνεται πως για τον ευρωβουλευτή Λαγό δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η διαδικασία για την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να κριθεί το θέμα της άρσης ασυλίας του.

Στης φυλακή οδηγούνται επίσης και οι καταδικασθέντες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτές

  • Αντώνης Γρέγος,
  • Πολύβιος Ζησιμόπουλος
  • και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών,
  • Παναγιώτης Ηλιόπουλος
  • και Νικόλαος Κούζηλος, με κάθειρξη 7 ετών,
  • και Νίκος Μίχος με 5ετή φυλάκιση.

Φυλακή επίσης αποφάσισε το δικαστήριο για 13 συγκατηγορουμένους του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια και 14ετή κάθειρξη. Πρόκειται για τους καταδικασμένους

  • σε κάθειρξη 10 ετών Γιώργο Πατέλη (πηρυνάρχης Νίκαιας) και Ιωάννη Καζαντζόγλου.
  • Τους καταδικασμένους σε κάθειρξη 9 ετών Ιωάννη Άγγο, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γεώργιο Σταμπέλο, Αθανάσιο Τσόρβα, Νικόλαο Τσόρβα και Λέοντα Τσαλίκη.
  • Τους καταδικασμένους σε 7ετή κάθειρξη Αριστοτέλη Χρυσαφίτη και Αναστάσιο Αναδιώτη

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι:

  • Δημήτρης Αγριογιάννης,
  • Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι και οι δυο σε επταετή κάθειρξη
  • και ο Αναστάσιος Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι:

  • Οι δράστες -με τελεσίδικες καταδίκες- της δολοφονίας του εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος που καταδικάστηκαν σε 6ετή κάθειρξη.
  • Οι δράστες -με τελεσίδικες καταδίκες- της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια που καταδικάστηκαν τώρα σε 6ετή κάθειρξη, Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος
  • Ο δράστης επίθεσης στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο Θωμάς Μπαρέκας που τώρα καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη και 2μηνών φυλάκισης.
  • Η αστυνομικός Βενετία Πόπορη με καταδίκη 7ετούς κάθειρξης.
  • Ο θεωρούμενος ως στρατολόγος του Γιώργου Ρουπακιά Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών).
  • Ο δράστης -με καταδίκη- της φωτιάς στο μπαρ «Κουαντρό», ιδιοκτησίας πολίτη Καμερούν, Νίκος Παπαβασιλείου που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη.
  • Και τέλος ο Γεώργιος Τσακανίκας που κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη

Ποιοι μένουν εκτός φυλακής

Υπενθυμίζεται πως από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) παραμένουν οι: οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλεόν, εκτός φυλακής είναι και οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

Έρευνες για τον Χρ. Παππά

Σημειώνεται πως όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής, βρίσκονται ήδη στα διάθεση των αρχών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ το βράδυ της Πέμπτης.

Μάλιστα, από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί. Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

Δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στις αρχές ο πρώην βουλευτής Χρήστος Παππάς, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,

Σύμφωνα με τον συνήγορό του πρώην βουλευτή, Περικλή Σταυριανάκη, πάντως, ο θεωρούμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, επιλέγει να μην παραδοθεί καθώς έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί , διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση».

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει ο Λαγός

Ο κ. Λαγός, από την πλευρά του προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.

Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ.

Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».

22 κρατούνται στην ΓΑΔΑ

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του «διευθυντηρίου» της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος ΜΙχαλολιάκος.

Άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours