Μια στρατηγική εμβολιασμού στοχευμένη σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών και των ευάλωτων ομάδων, μπορεί να οδηγήσει ως τον Ιούνιο σε μιας μορφής κανονικότητα κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρουσιάζει στο Euro2day.gr την πρόταση που επεξεργάστηκε με ειδικά μοντέλα συμπεριφοράς και την επίπτωση που μπορεί να έχει η προσαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Τα μοντέλα δείχνουν πως μια τέτοια επιλογή μπορεί να μειώσει κατά 70.000 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ως τον Ιούνιο.
Η πρόταση της ερευνητικής ομάδας προβλέπει πως στην επόμενη φάση εμβολιασμών -μετά τους άνω των 60 και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα-, η προτεραιοποίηση δεν θα γίνει με βάση την ηλικία, αλλά την ιδιότητα και τον βαθμό συμμετοχής της κάθε κατηγορίας επαγγέλματος στη μετάδοση του ιού.
«Τα μοντέλα συμπεριφοράς που χρησιμοποιήσαμε, υπολογίζουν τις ενεργές επαφές ανά κατηγορία εργασίας. Προτείνουμε τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των επαγγελματιών με μεγαλύτερη παρουσία σε χώρους συγχρωτισμού, όπως οι υπηρεσίες καταλυμάτων, η εστίαση, το εμπόριο, ο πολιτισμός και άλλες κατηγορίες που θα ανοίξουν σταδιακά», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει: «Υπολογίζεται πως αυτοί οι εργαζόμενοι είναι περίπου 800.000 άνθρωποι. Με ένα εντατικό πρόγραμμα, αυτοί μπορούν να εμβολιαστούν σε ένα διάστημα της τάξης του ενός μήνα. Αν αυτό γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα έχουμε 71.500 λιγότερα κρούσματα, δηλαδή μείωση σε ποσοστό περίπου 22%-23%».
Ενδεικτικά, μπορούν να πάρουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι σε τουριστικά καταλύματα (ρεσεψιόν, υπηρεσίες καθαριότητας, τεχνικοί, σερβιτόροι κ.ά.) σε αεροδρόμια και λιμάνια, στην ακτοπλοΐα, σε εστιατόρια, καφέ-μπαρ και χώρους διασκέδασης, καταστήματα τροφίμων και άλλων ειδών, θέατρα και χώρους άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, οδηγοί λεωφορείων και ταξί, διανομείς κ.ά. Επίσης, εργαζόμενοι σε παροχή τεχνικών υπηρεσιών, στη μεταποίηση, στη γεωργία και εκπαιδευτικοί.
«Η τεχνητή ανοσία σε αυτές τις κατηγορίες εργαζόμενων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, μπορούν να φέρουν μια μορφή κανονικότητας το καλοκαίρι. Σε ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, ο εμβολιασμός του σερβιτόρου θα διασφαλίσει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα μολυνθεί, αλλά και δεν θα γίνει ο ίδιος φορέας πιθανής μετάδοσης σε πελάτες», εξηγεί ο καθηγητής.
560 διασωληνωμένοι στις 25 Μαρτίου
Αξιολογώντας τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με την έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων και κυρίως την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί απίθανο να ανοίξει κάποια δραστηριότητα στις 16 Μαρτίου, ενώ είναι επιφυλακτικός και για τις 22 Μαρτίου.
«Εμείς κάνουμε τις προβολές και τους υπολογισμούς, με βάση τη 16η Μαρτίου, γιατί αυτό λέει το σχέδιο μέχρι στιγμής, αλλά δεν βλέπω κανέναν τρόπο να ανοίξει κάτι εκείνη τη μέρα. Θεωρώ de facto την παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. Και αυτή δεν ξέρω αν θα φτάσει», υποστηρίζει, και προσθέτει: «Θυμίζω ότι το Νοέμβριο είχαμε αρχίσει να ανοίγουμε σταδιακά δραστηριότητες, όταν η κάλυψη στις ΜΕΘ ήταν στο 60%. Σήμερα είμαστε στο 66% πανελλαδικά, με ιδιαίτερη πίεση στην Αττική, και η πρόβλεψη είναι να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δυναμικών μοντέλων, η κορύφωση της παρούσας φάσης της πανδημίας θα φανεί αύριο και μεθαύριο (9 και 10/3). Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων, που χθες ήταν στις 2.015, προβλέπεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα στις 2.150 κρούσματα, πριν αρχίσει με αργό ρυθμό κάποια αποκλιμάκωση.
Η σταδιακή μείωση θα αρχίσει να φαίνεται αρχικά στον αριθμό των νέων μολύνσεων, αλλά, δυστυχώς, θα αργήσει να «αγγίξει» τις ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων. «Από τους 466 διασωληνωμένους σήμερα προβλέπεται να φτάσουμε έως και τους 560 έως τις 25 Μαρτίου, δηλαδή σε ποσοστό κάλυψης 76% πανελλαδικά, ενώ και ο αριθμός των θανάτων μοιραία θα αυξηθεί, καθώς ένα μέρος αυτών των ανθρώπων θα καταλήξει. Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταλλάξεις δεν θα αποδειχτούν ακόμη πιο δυναμικές από όσο μέχρι σήμερα», τονίζει.
Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως πρέπει η πολιτεία να προσαρμόσει τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα στις εστίες μετάδοσης και να μη στηρίζεται κυρίως στην ατομική ευθύνη. «Η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική και πρέπει ο καθένας μας να την αναλαμβάνει, αλλά δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε αυτήν», επισημαίνει, για να προσθέσει: «Η Covid-19 χαρακτηρίζεται από υπερμεταδότες, από χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γίνεται διασπορά. Είναι απαραίτητο να μειωθεί ενεργά η έκθεση σε αυτούς τους χώρους, όπως τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας. Να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών στα μέσα μεταφοράς, να απολυμανθούν οι εργασιακοί χώροι και να εφαρμοστεί μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Αλλιώς περιοριζόμαστε σε μια αμυντική στρατηγική, κλείνοντας τα πάντα, για να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία».
Πηγή:euro2day.gr
+ There are no comments
Add yours