Συναγερμός για τη ραγδαία εξάπλωση στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Νέα μέτρα έφεραν τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, με την αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να καθορίζει τη χρονική διάρκεια τους όσο και το ενδεχόμενο επιβολής νέων. Ανήσυχοι οι ειδικοί επιστήμονες.

Συνεχίζει η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες, για ακόμα μία ημέρα, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (204) και την κυβέρνηση να σκληραίνει τα μέτρα που που λαμβάνει για τον έλεγχο του κορονοϊού, οριζόντια και τοπικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήυθυνε μάλιστα έκκληση στους νέους να τηρήσουν τα μέτρα ενόψει της επιστροφής τους από τις διακοπές, προτροπή που επανέλαβε λίγο αργότερα και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο τελευταίος έκρουσε καμπανάκι για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα λέγοντας πως «πρέπει να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη», ενώ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μετά τις 12 το βράδυ στην περιφέρεια Αττικής, μέτρο που θα ισχύσει έως τις 24 Αυγούστου.

Επίσης, παρατείνεται η μερική καραντίνα στον Πόρο – έως 24 Αυγούστου – ενώ αντίστοιχοι περιορισμοί επιβάλλονται, από αύριο, και σε Πάρο και Αντίπαρο.

Ακόμη, μέχρι τις 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές μπαίνει όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, μέτρο που δεν ισχύει για εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.

Επίσης τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορονοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (για παράδειγμα εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή σε back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Περαιτέρω απευθύνθηκε ισχυρή σύσταση για:

  • Γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ανήσυχοι οι επιδημιολόγοι για τις διακοπές

Εξάλλου, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι επεσήμαναν το τελευταίο διάστημα τον αυξημένο κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού με την επιστροφή των νέων από τις διακοπές.

Ο Νίκος Σύψας καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπογράμμισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του πως «τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων».

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και πιθανό να μην ελεγχθεί η κατάσταση. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα» ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σημείωσε πως «αν συνεχιστεί η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τότε μπορεί να δούμε πάνω από 300 ή και 350 κρούσματα ημερησίως».

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο 24ωρο επιδεινώθηκαν και τα λεγόμενα «σκληρά στοιχεία» της πανδημίας στη χώρα, καθώς καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι λόγω της Covid-19.

Στα 6.381 τα κρούσματα

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 204 κρούσματα κορονοϊού αλλά και πέντε θανάτους, καθώς μολύνσεις που «εξαπλώνονται» σε πάνω από 30 περιοχές της Ελλάδας (Δείτε εδώ τον χάρτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά. Εξ αυτών, τα 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, κατά το ίδιο δελτίο.

Οι θάνατοι, τέλος, ανέρχονταν χθες σε 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – η οποία, πλέον, δεν αναμένεται παρά περί τις 18:30, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση του ημερήσιου δελτίου – θεωρείται ιδιαίτερώς κρίσιμη, καθώς, σε συνδιασμό με τη λοιπή επιδημιολογική εικόνα του μήνα, καθορίζει τόσο τη χρονική διάρκεια των παραπάνω μέτρων όσο και την τυχόν επιβολή νέων.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανή η επιστροφή του SMS για τις μετακινήσεις, σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία δε μπορούν παρά να λάβουν υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours