Ο γιατρός της Σερίφου σώζει ζωές: Έκανε την πρώτη θρομβόλυση ασθενούς με έμφραγμα για πρώτη φορά σε περιφερειακό ιατρείο

Την πρώτη θρομβόλυση (TIMI) σε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο (ΠΠΙ) ασθενούς με έμφραγμα μυοκαρδίου, έφερε εις πέρας με επιτυχία, στο ΠΠΙ Σερίφου, ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης.

Ο «γιατρός της Σερίφου» που είχε απασχολήσει το περασμένο διάστημα με την «κραυγή αγωνίας» που είχε εκφράσει για τις ελλείψεις στο περιφερειακό ιατρείο Σερίφου, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να υποβάλλει την παραίτησή του στον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, έσωσε ασθενή που είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook:

«Η πρώτη θρομβολυση (TIMI) σε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο (ΠΠΙ) ασθενούς με έμφραγμα μυοκαρδίου, επιτευχθεί με επιτυχία, στο ΠΠΙ Σερίφου.
Γνωρίζοντας τον κίνδυνο, τις επιπλοκές αλλά και τα ωφέλη, και ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς, προχώρησαμε στην θρομβολυση ακολουθώντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Σχεδόν αμέσως μετά από την χορήγηση του θρομβολυτικού, ο ασθενής ασυμπτωματικός και οι ισχαιμικές αλλοίωσεις στο καρδιογράφημα εξαφανίστηκαν!
Ευτυχώς -για καλή μας τύχη- δίχως παρενέργειες ο ασθενής, άντρας 67 ετών, επισκέπτης στο νησί μας, βρίσκεται ασφαλής σε μονάδα παρακολούθησης εμφραγμάτων στον ερυθρό Σταύρο, στα έμπειρα χέρια του φίλου Giannis Tsiafoutis!» 

Από την πλευρά του ο γιατρός Γιάννης Τσιαφούτης σε δική του ανάρτηση δημοσιεύει το μήνυμα που δέχθηκε από τον συνάδελφό του.

«7:30 το πρωί μήνυμα στο κινητό : φίλε είσαι ακόμη διακοπές ;;

Η Σεριφος δεν είναι μόνο τα απίστευτα νερά και η χώρα της .. είναι και το περιφερειακό της Ιατρείο και οι γιατροί της με «αρχηγό» τον Athanasios Kontaris..

Σήμερα το πρωί ένας συμπατριώτης μας κάνοντας διακοπές είχε την «τύχη» να υποστεί Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου στο νησί του Περσεα αλλά και τώρα του Θανάση .. Η ενδεδειγμένη θεραπεία , η θρομβολυση εγινε αμέσως , για πρώτη φορά σε Περιφερειακό Ιατρείο (!!!) , το ελικόπτερο τον μετέφερε ( μετά την κληση του γιατρού εκεί ) φυσικά τον υποδεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη και η Αγγειοπλαστική του πήγε μια χαρα ..

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά ! Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες όταν οι άνθρωποι θέλουν .. το σύστημα υγείας στα καλύτερα του..

ΥΓ ο ασθενής ήταν απο την Λαμια !!! Τυχαιο;;»

Η κραυγή αγωνίας και η παραίτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης  ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Σερίφου, είχε ανακοινώσει ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού – οικογενειακού γιατρού επιμελητή Α΄ του ΠΠΙ Σερίφου, «με βαριά καρδιά, σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος), αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης»

Σε υπόμνημα προς τον τότε υπουργό Υγείας, το οποίο συνόδευε την παραίτησή του, ο κ. Κοντάρης περιέγραφε πώς οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη.

«Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.
Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το ΠΠΙ Σερίφου είναι επισφαλείς για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί, καθώς και η υποστελέχωση», τονίζει.

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος σημειώνει ότι «τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τέτοιο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών».

Ο κ. Κοντάρης είχε τονίσει ότι ενώ υπάρχει αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί της Σερίφου και κατά συνέπεια αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση στην αύξηση του προσωπικού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου.

«Το υπουργείο Υγείας δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη του τη νησιωτικότητα και τη σημαντικότητα των Κυκλάδων σε καμιά νομοθεσία και καμιά προκήρυξη. Στην τελευταία προκήρυξη, τον Αύγουστο 2022, οι περισσότερες θέσεις ιατρών που αφορούσαν τις Κυκλάδες έμειναν αζήτητες», ανέφερε.

Τελικά διαπραγματεύτηκε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου κυρίως με τον Χρήστο Ροϊλό, διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο κ. Κοντάρης ανακάλεσε την παραίτησή του.

Τα νέα της παραίτησης του έκαναν μεγάλη αίσθηση γιατί ο κ. Κοντάρης ήταν ένα success story του brain gain. Το 2018, επέλεξε να αφήσει την Σουηδία, όπου εργαζόταν ως γενικός ιατρός, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, και μάλιστα όχι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα. Η επιθυμία του ήταν να μετακομίσει στη Σέριφο.

Στο νησί είχε κάνει το αγροτικό του το 2008. Εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του, ο πατέρας της οποίας έχει καταγωγή από τη Σέριφο, όπου εκείνη περνούσε τα καλοκαίρια της.

About Post Author