Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 το βράδυ – Αναβάλλεται η ΔΕΘ (vid)

Spread the love

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, σε συνέχεια της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν η αναβολή της φετινής ΔΕΘ, η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού PCR test για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα, η αναστολή όλων των εκδηλώσεων με «όρθιους» και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας καταστήματων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αναλυτικά, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

  • Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται πως η καθημερινή σημαντική αυξητική τάση στα νέα κρούσματα κορονοϊού καθώς και οι εκδηλώσεις ενόψει Δεκαπενταύγουστου έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν νέα μέτρα για να ανακόψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι εισηγήσεις αυτές των ειδικών φαίνεται πως απασχόλησαν την τακτική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ελήφθησαν οι παραπάνω αποφάσεις.

Εξάλλου, για το γεγονός πως η μετάδοση του ιού παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις μίλησε και ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλοντας τη λήψη νέων μέτρων.

«Κάνω για ακόμα μια φορά, έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κικίλιας.

Υ[πενθυμίζεται πως περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε τοπικό επίπεδο, σε Πόρο και Αμπελώνα, όπου παρατηρήθηκε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares