Με απόφαση Λίνας Μενδώνη δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα!

Προκλητική η προσπάθεια της υπ. Πολιτισμού να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη διακοπή χρηματοδότησης Επιστημονικού Φορέα Πολιτισμού των Βλάχων. ● Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, η κ. Μενδώνη… εξαφάνισε αιώνες πολιτισμού και γλώσσας, επικαλούμενη άσχετο με το αντικείμενο σύμβουλό της.
Ως «Πόντιος Πιλάτος» εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα: «Αναχρονιστικός Αποκλεισμός Επιστημονικού Φορέα Πολιτισμού των Βλάχων από το ΥΠΠΟΑ», αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στο σταμάτημα χρηματοδότησης προγράμματος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, επιμένοντας στο κόψιμο της επιχορήγησης και προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται η επιστημονική επάρκεια όσων συμμετέχουν στην Εταιρεία» και αναγγέλλοντας ότι… δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα.

Τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (28.9.2021, «Βλάχοι και «σκοτεινές δυνάμεις»», 29.9.2021, «Β. Νιτσιάκος: «Μας έκοψαν οι μυστικές υπηρεσίες»») όπου υπήρχε η καταγγελία του προέδρου της Εταιρείας, Βασίλη Νιτσιάκου, για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στη ματαίωση της επιχορήγησης που είχε εγκριθεί αρχικά και είχε αναρτηθεί μάλιστα στη «Διαύγεια».

Μόνο στο τέλος της δευτερολογίας της η υπουργός απάντησε με νύξη ότι «δεν χρειάζεται λοιπόν να προσπαθούμε να βρούμε φαντάσματα για το τι μεσολάβησε. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Υπάρχει αντίδραση από τους ίδιους τους Βλάχους και μάλιστα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, επαναλαμβάνω 121 σύλλογοι».
Αρα η επιστημονική αλήθεια είναι θέμα πλειοψηφίας συλλόγων; Η υπουργός απαντά πως «η προσέγγιση του ζητήματος από ένα τμήμα μόνο -και μάλιστα με επιχορήγηση της πολιτείας- ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εντάσεων μεταξύ των περισσότερων συλλόγων, αμφισβήτησης των επιστημονικών μεθόδων και συμπερασμάτων και γενικότερης πόλωσης». Τι απαντά στο γεγονός ότι η πρόταση της Εταιρείας είχε αξιολογηθεί πολύ ψηλά στον σχετικό κατάλογο για τις επιχορηγήσεις από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού; Τίποτα απολύτως.

Ελπίζουμε, δε, και ευχόμαστε να μην αποτελέσει αιτία άλλων προβλημάτων η αναφορά της ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων Βλάχων, που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των βλάχικων συλλόγων της Ελλάδας ως φορέας πολιτισμού, εκφράζει παγίως την άποψη ότι ως «βλαχική» νοείται το σύνολο των τοπικών διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας και ότι δεν υπάρχει ενιαία μορφή κοινά αποδεκτή από όλες τις ομάδες των βλαχοφώνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γύρω βαλκανικές χώρες».

Το «πρόβλημα» το εντοπίζει ο κ. Νιτσιάκος με νέα παρέμβασή του στην «Εφ.Συν.»: «Ακουσα με μεγάλη έκπληξη αλλά και θλίψη ταυτόχρονα την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη να διαβάζει παλαιότερη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία εκτός του ότι είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική είναι και εθνικά επικίνδυνη, διότι αναφέρεται σε ιδιώματα και διαλέκτους ωσάν να μην υφίσταται αυτόνομη βλαχική γλώσσα! Να μας πουν, λοιπόν, οι υποβολείς αλλά και ίδια η υπουργός εάν είναι ιδιώματα και διάλεκτοι, ποίας γλώσσας είναι; Διότι της ελληνικής δεν είναι.

Επιπλέον, από πού συμπεραίνουν ότι στόχος της έρευνάς μας είναι η ομογενοποίηση της γλώσσας, τη στιγμή που εμείς ακόμα και στο καταστατικό μας αναφερόμαστε στην πολυμορφία της και σε όλες τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και εκδοχές; Η κυρία υπουργός υπέπεσε ακόμα στο λάθος να συγκρίνει μια Επιστημονική Εταιρεία με πολιτιστικούς συλλόγους, προχωρώντας σε μια αριθμητική λες και η αλήθεια είναι θέμα πλειοψηφίας!

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι σύλλογοι είναι σφραγίδα και το μόνο που κάνουν είναι χοροί και πανηγύρια. Γνωρίζει η υπουργός το επάγγελμα και την ειδικότητα του υποβολέα της; Γνωρίζει ότι τα λιγοστά μέλη μιας διακοσμητικής επιστημονικής επιτροπής έχουν παραιτηθεί διότι κανείς δεν τους ρωτούσε για τίποτα;

Τελικά, η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης και γνωμοδότησης, που ίδια η υπουργός διόρισε, τι ρόλο έχει σε αυτή την υπόθεση; Φαίνεται ότι η κ. υπουργός επέλεξε εκ των υστέρων και με άλλα κριτήρια σαν σύμβουλό της έναν άσχετο με το αντικείμενο που θέλει να εμφανίζεται σαν θεματοφύλακας της ελληνικότητας των Βλάχων απανταχού της υφηλίου, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα.

Ενημερώνουμε την κυρία υπουργό ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά, διοικητικά και πολιτικά μέσα στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και την αξιοπρέπειά μας. Αναμένουμε και τις παρεμβάσεις των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο αυτουργός έχει αποκαλυφθεί. Θα υπάρξει και συνέχεια…».

Πηγή: efsyn

About Post Author

+ There are no comments

Add yours