Μεγάλος περίπατος της Αθήνας: Αλλάζουν πάλι όλα στην πλατεία Συντάγματος

Εφόσον ληφθεί η απόφαση αλλάζει εντελώς η εικόνα γύρω από ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Σταδίου

Τα «πάνω-κάτω», τα «μπρος-πίσω» και τα…«δεξιόστροφα-αριστερόστροφα» στην Πλατεία Συντάγματος. Μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Κέντρου της Αθήνας αλλάζει εντελώς κυκλοφοριακή εικόνα καθώς αντιδρομούνται οι οδοί Κολοκοτρώνη στην κατάληξή της προς την Σταδίου, η Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας.

Οι νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στα μέτρα για τον Μεγάλο Περίπατο και είναι προγραμματισμένες να αποφασιστούν Παρασκευή (12/6) σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων. Βασικός στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δημιουργηθεί πιάτσα ταξί στην Καραγεώργη Σερβίας.

Εφόσον ληφθεί η απόφαση αλλάζει εντελώς η εικόνα γύρω από ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Σταδίου, Καραγεώργη Σερβίας, Βουλής και Κολοκοτρώνη. Γύρω από αυτό περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες ενώ μέσα του φιλοξενούνται κυβερνητικά κτίρια (π.χ. Υπουργείο Οικονομικών), τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου (π.χ. Πλαίσιο, Public) και πολλές μικρότερες, ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής και γραφεία βουλευτών.

Με τα κυκλοφοριακά δεδομένα που ίσχυαν επί δεκαετίες τώρα, μπορούσε κάποιος ερχόμενος από την Ομόνοια μέσω της Σταδίου, να φθάσει στην Πλατεία Συντάγματος, εκεί να στρίψει δεξιά στην Καραγεώργη Σερβίας, να ξαναστρίψει δεξιά στην Βουλής και πάλι δεξιά στην Κολοκοτρώνη για να βγει στην Σταδίου ολοκληρώνοντας έναν κύκλο.

Με την νέα ρύθμιση, όποιος έρχεται από την Ομόνοια μέσω Σταδίου, θα μπορεί:

  1. να στρίψει δεξιά στην Κολοκοτρώνη που αλλάζει φορά μέχρι το ύψος της οδού Βουλής.
  2. εκεί υποχρεωτικά στρίβει αριστερά στην Βουλής που αλλάζει φορά μέχρι την Καραγεώργη Σερβίας.
  3. εκεί μπορεί να στρίψει αριστερά στην Καραγεώργη Σερβίας προκειμένου να βγει στην Πλατεία Συντάγματος

Με τον τρόπο αυτό, το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το οποίο τα αυτοκίνητα κινούνταν δεξιόστροφα, τώρα θα κινούνται αριστερόστροφα. Εννοείται ότι η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει νέα δεδομένα σε ολόκληρη την οδό Κολοκοτρώνη την οποία αυτοκίνητα και δίκυκλα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ερχόμενοι από την οδό Αθηνάς προ Σταδίου. Θα συναντούν όμως υποχρεωτικά αλλαγή πορείας στο ύψος της Βουλής όπου θα στρίβουν υποχρεωτικά δεξιά για να βγουν προς Σύνταγμα μέσω της Καραγεώργη Σερβίας.

Οπως αναφέρεται και στην εισήγηση για την αυριανή συνδρίαση, αυτό αναμένεται να αποθαρρύνει κινήσεις οχημάτων με στόχο την διαμπερή κυκλοφορία μεταξύ Σταδίου-Αθηνάς, μέσω των οδών Κολοκοτρώνη και Καραγεώργη Σερβίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να μετακινηθούν θα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσουν την ήδη βεβαρυμένη Μητροπόλεως, είτε την Σοφοκλέους και την Ευρυπίδου που βρίσκονται όμως πιο πίσω προς την Ομόνοια.

Ο βασικός στόχος που εξυπηρετεί αυτή η ανατροπή είναι η δημιουργία πιάτσας για ταξί στην Καραγεώργη Σερβίας. Η πιάτσα αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς θα καταργηθεί η παράνομη πιάτσα στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος όπου δεκάδες ταξί σταματούσαν εμποδίζοντας τα διερχόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους επιβάτες που περιμένουν στις στάσεις. Η κατάργηση είναι φυσική συνέπεια της επέκτασης του πεζοδρομίου που θα ανέβει προς την Πλατεία κλείνοντας δύο από τις λωρίδες κυκλοφορίας.

Στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, παραμένουν οι θέσεις στάθμευσης που είναι προς την πλευρά του Βορρά ενώ εκείνες προς τον Νότο (προς την Ερμού), θα αφορούν πλέον μόνον αυτοκίνητα ταξί. Οπως αναφέρεται στην εισήγηση που θα συζητηθεί αύριο, στην νότια πλευρά υπάρχουν 12 θέσεις στάθμευσης και στην βόρεια 11 οι οποίες είναι δεσμευμένες για υπουργεία και ΑΜΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση των πεζοδρομίων στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος και σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου θα αρχίσει να ισχύει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

Πηγή:ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *