Κορονοϊός: 99 νεκροί και 31 νέα κρούσματα (vid)

Την ενημέρωση του τελευταίου 24ωρου πραγματοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. 73 παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στους 99 έφτασαν οι νεκροί στην χώρα μας από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού, του τελευταίου 24ωρου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 31 και το σύνολο πλέον είναι 2145 (56% άνδρες).

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 73 άτομα παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, 16 άτομα βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στην χώρα από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Ένας νέος θάνατο καταγράφηκε σήμερα, δίνοντας ακτίνα αισιοδοξίας για την πορεία της επιδημίας. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.145 με 31 να είναι νέα. Εβδομήντα τρεις πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 43.417 κλινικά δε

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνουν κάποιες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας – κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί 1 έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμη και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι αυτό που ανέφεραν Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού, στον οργανισμό ενός ανθρώπου, σημείωσε.

Ομάδα του ΠΟΥ θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. «Μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Τις τελευταίες 48 ώρες, πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον υφυπουργό και την Πολιτική Προστασία, μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας και φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας, σε περιοχές της Αττικής. «Οι ευπαθείς ομάδες είναι και παραμένουν η κύρια πληθυσμιακή ομάδα που πρέπει να προστατευτεί. Θέλουμε με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τα κλιμάκια προέβησαν σε έλεγχο του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επιπλέον ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν και στα πλαίσιά τους δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και προληπτικών φαρμάκων για να χρησιμοποιηθεί για τους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων.

Την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την πολιτική προστασία θα συνεχίσουν να διερευνούν με μεθοδικότητα και με γνώμονα την προστασία όλων μας και της δημόσιας υγείας, όλα τα περιστατικά που αφορούν ευάλωτους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη με αυτήν των φυσικών καταστροφών.

«Το ότι είμαστε σε αυτήν την κατάσταση είναι γιατί από τον Ιανουάριο δουλεύουμε εντατικά όλοι, εδώ στο Υπουργείο και σε όλες τις δομές του κράτους για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, χωρίς να ορίζει τις κινήσει μας η πίστη σε κάποια τύχη ή στον καλό καιρό. Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είναι επιτυχία όλων μας, όπως αυτό αποδεικνύεται από μαθηματικές εκτιμήσεις κορυφαίων επιστημόνων της πατρίδας μας. Και σχετίζεται άμεσα με κάποια από τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν και όλοι μας μαζί υπομένουμε. Όλος αυτός ο χρόνος έδωσε χώρο και χρόνο στο να ετοιμαστεί καλύτερο το σύστημα υγείας και να αναπτύξουμε στρατηγικές για το μέλλον. Γι’ αυτό, δεχθείτε εκ μέρους όλων μας, και εμού προσωπικά, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε και ακόμα υπομένουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.

Κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στην Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προχοχή. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours