Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα από 8-8,8% για την ΝΔ στις ευρωεκλογές

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην έρευνα της Interview για την Βεργίνα Τηλεόραση το προβάδισμα είναι στις 8,8 μονάδες.

Marc: Πρόσθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1 που διεξήχθη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου -μετά την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο- αναδεικνύει την ΝΔ στην πρώτη θέση με 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων -συμπεριλαμβανομένων των άκυρων- είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 29,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%
ΚΙΝΑΛ: 6,3%
Χρυσή Αυγή: 6%
ΚΚΕ: 5,1%
Ελληνική Λύση: 2,2%
Ένωση Κεντρώων: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,3%
Μέρα25: 1,2%
Ποτάμι: 1,2%
ΑΝΕΛ: 1,1%
Οικολόγοι: 1%
Δημιουργία Ξανά: 1%

Marc: Πρόσθεση ψήφου με αναγωγή

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.

Εκτίμηση εκλογικής επίδοσης

Η Marc προχώρησε και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.


Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.


Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, 6 στους 10 απαντούν «όχι και τόσο» ή «καθόλου σημαντικές», σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά «πολύ ή αρκετά σημαντικές».

Interview: Στο 8,8% το προβάδισμα ΝΔ

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της INTERVIEW που παρουσιάστηκε στην Βεργίνα Τηλεόραση, η ΝΔ είναι σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές με 8,8% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια έρευνα αναλύθηκαν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στα κρίσιμα θέματα των προεκλογικών μέτρων της Κυβέρνησης , της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από τη ΝΔ κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη, αλλά και των διακοπών του Πρωθυπουργού με το εφοπλιστικό σκάφος.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ με ποσοστό 33%, έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων «εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές» , ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 7,1% και ακολουθούν η Χ.Α με 6,9% και με μικρή διαφορά 6,6%, το ΚΚΕ.

Οι εκπλήξεις

Από τα λεγόμενα μικρά κόμματα μόνο η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, φαίνεται σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα να …κόβει το νήμα των ευρωεκλογών με ποσοστό 2.9%. Με την αναγωγή το κόμμα της Ελληνικής Λύσης φαίνεται να βρίσκεται εντός του Κοινοβουλίου με 3,2% περίπου.

Στις …εκπλήξεις της έρευνας της Interview περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το κόμμα ΛΑΟΣ/ΠΑΤΡΙΕ που συγκεντρώνει το 1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Σε ανάλογα ποσοστά βρίσκεται η «Δημιουργία Ξανά» με 1.1%, το «ΛΑΕ» 1.0%, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» 1.0%.

Δεν επηρεάζονται από την παροχολογία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Μαΐου

Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές» ενώ το 45.5% των ερωτηθέντων απάντησαν πώς «η ΝΔ καλώς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη»

Πρόβλημα στη δημόσια εικόνα Τσίπρα οι διακοπές με σκάφος

Οι διακοπές του κ Τσίπρα σε σκάφος εφοπλιστή, σύμφωνα με το 50.4% των ερωτηθέντων «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του Πρωθυπουργού».

Πηγή: iefimerida.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours