Απεβίωσε ο Αρκάς πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Δημήτρης Φατούρος

Έφυγε απ’ τη ζωή, ο Αρκάς Δημήτρης Φατούρος.

Ήταν κορυφαίος αρχιτέκτονας, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ζωγράφος.

Διατέλεσε πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της εθνικής παιδείας, στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ διεκδίκησε (έχασε για λίγες ψήφους) και το δήμο της Θεσσαλονίκης, απέναντι στον Ντίνο Κοσμόπουλο.

Είχε καταγωγή απ την Στεμνίτσα Γορτυνίας.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα, το 1928.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, μετά από βραχεία νοσηλεία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Φατούρος δίδαξε επί 40 χρόνια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στο διάστημα 1968-69 και 1977-78. Διετέλεσε Πρύτανης του Α.Π.Θ. από το 1983 έως το 1988.  Διατέλεσε επίσης εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιούλιο του 1994. Το 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς, αλλά έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Ντίνο Κοσμόπουλο.

Έγραψε 17 βιβλία, μεταξύ των οποίων δοκίμια για την αρχιτεκτονική, αλλά και γενικά για την τέχνη και την ποίηση. Εχουν εκδοθεί τέσσερις ποιητικές συλλογές του. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, επιτοίχια ανάγλυφα και σκηνικά.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours