Ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού στα ΜΜΜ για να μειωθεί ο συνωστισμός

Με ανάκληση αδειών του προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Παρασκευή, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα ΜΜΜ της Αθήνας, το τελευταίο διάστημα.

Λόγω των αδειών των εργαζομένων, που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο, οι χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στα δρομολόγια ΗΣΑΠ, Μετρό, λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ, είχαν μεγαλώσει κατά πολύ, κάτι που έκανε πολύ δύσκολη την κατάσταση στα Μέσα, και βέβαια και επικίνδυνη, λόγω του κορονοϊού.

Τα παράπονα των επιβατών ήταν συνεχή, όπως και οι καβγάδες μέσα στα βαγόνια και τα άλλα Μέσα, ιδίως για τις μισές θέσεις που πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν κενές. Πολλοί επιβάτες όμως, για να γλυτώσουν τον συνωστισμό των ορθίων, κάθονται ακόμα και σε αυτές τις θέσεις όπου δεν επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να αντιδρούν όσοι καταλαμβάνουν τις διπλανές θέσεις.

Ετσι, το υπουργείο αποφάσισε να ανακαλέσει τις περισσότερες άδειες του προσωπικού ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον ΗΣΑΠ, κάποιες ώρες της ημέρας, τα δρομολόγια γίνονταν ακόμα και με 15 λεπτά διαφορά.

Τώρα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως κατά τις ώρες αιχμής, οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα έξι λεπτά και στον ΗΣΑΠ, στα επτά λεπτά. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής: Από το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού.

Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου. Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού. Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης –ιδίως η χρήση μάσκας– και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για τις νέες συχνότητες των δρομολογίων

Ενισχύεται από το Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών.

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής, οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα έξι λεπτά και στον ΗΣΑΠ, στα επτά λεπτά. Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%. Σημειώνεται πως το επιβατικό κοινό θα πρέπει τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.

Επίσης, η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Πηγή: Protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *