Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Καλάσο

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 80 ετών, ο σημαντικός Ιταλός συγγραφέας και εκδότης Ρομπέρτο Καλάσο, ο άνθρωπος που το περιοδικό Paris Review είχε κάποτε χαρακτηρίσει «λογοτεχνικό θεσμό» και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1941, ο Καλάσο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τα έργα του Η καταστροφή του Κας (1983, μτφρ. Μαρία Κασωτάκη, Εκδόσεις Καστανιώτη 1999), Οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας (1988, μτφρ. Γιώργος Κασαπίδης, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005) και Κα (1996, μτφρ. Μαρία Κασωτάκη, Εκδόσεις Καστανιώτη 2001), ένα είδος τριλογίας που ασχολείται με τους μύθους και την ιστορία του ανθρώπινου γένους. Εκτός από το συγγραφικό του έργο όμως διακρίθηκε και ως εκδότης: το 2015 αγόρασε τον εκδοτικό οίκο Adelphi, στον οποίο εργαζόταν επί σχεδόν 60 χρόνια, προκειμένου αυτός να μην πέσει στα χέρια του μεγάλου εκδοτικού ομίλου Mondadori.

«Με τον θάνατο του Ρομπέρτο Καλάσο χάσαμε έναν πυλώνα των ιταλικών εκδόσεων και έναν μοναδικό διανοούμενο, με αριστοτεχνική ματιά στην κουλτούρα μας και στις ρίζες της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours