Έγχρωμη η Μπριτάνια στα συλλεκτικά βρετανικά νομίσματα του 2021

Το Royal Mint, το βρετανικό νομισματοκοπείο που είναι επιφορτισμένο με την παραγωγή όλων των νομισμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, κυκλοφόρησε ένα νέο σχέδιο νομισμάτων περιορισμένης έκδοσης που απεικονίζει την εθνική φιγούρα Μπριτάνια για πρώτη φορά ως έγχρωμη γυναίκα.

Η Μπριτάνια ήταν το λατινικό όνομα που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους Ρωμαίους μετά την εισβολή τους το 43 μ.Χ. Η γυναίκα πολεμιστής έγινε η προσωποποίηση των βρετανικών νησιών και απεικονίζεται στο νόμισμα της χώρας από το 1672.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο καλλιτέχνη, Π. Τζ. Λιντς, το νομισματοκοπείο έρχεται ως μέρος της συλλογής Britannia του 2021 – μια σειρά κερμάτων που εκδίδει ένα νέο σχέδιο κάθε χρόνο.

Το κέρμα Μπριτάνια του 2021 λέγεται ότι βασίζεται στη «δέσμευση του Royal Mint να αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη ποικιλία» και αποκαλύπτεται παράλληλα με την εισαγωγή μιας τετραετούς σειράς «Premium Exclusive».

Τα 220 χρυσά νομίσματα των 4.645 στερλινών καθώς και τα 40 ασημένια αξίας 2.445 στερλινών έχουν εξαντηθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του νομισματοκοπείου, ενώυπάρχει διαθέσιμο το χρυσό της ειδικής έκδοσης μόλις 5 νομισμάτων στην τιμή των 70.275 στερλινών.

Το Royal Mint έχει δημιουργήσει μια σειρά από δημοφιλή συλλεκτικά κομμάτια στο παρελθόν, για τον εορτασμό ενός συνδυασμού βρετανικής κουλτούρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2011 σε βασικές καλλιτεχνικές μορφές όπως οι Έλτον Τζον, Τζέιν Όστιν και Σαίξπηρ.

Το 2009, οι νομισματοκόποι κυκλοφόρησαν ένα σχέδιο που γιορτάζει τα Kew – τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της χώρας. Η αξία του κέρματος Kew Gardens των 50 σεντ αυξήθηκε κατά 2.733% την τελευταία δεκαετία.

Σε μια δήλωση στο CNN Style, η Κλερ Μακλέναν, διευθύντρια αναμνηστικών νομισμάτων του Royal Mint, ανέφερε: «Η Μπριτάνια είναι ένα διαρκές σύμβολο του λαού, και καθώς το έθνος εξελίσσεται, η εικόνα πρέπει να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται».

«Η δημιουργία ενός πρωτότυπου νέου σχεδίου για μία φιγούρα όπως η Μπριτάνια είναι όνειρο για κάθε καλλιτέχνη», δήλωσε ο Λιντς.

Πηγή:naftemporiki.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours