Σφοδρή αντίδραση Γερμανίας στις απειλές για κυρώσεις από Αμερικανούς γερουσιαστές

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε χθες ότι η χώρα του έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει για τις ενεργειακές πηγές της, απαντώντας στις απειλές κυρώσεων εις βάρος της Γερμανίας από Αμερικανούς γερουσιαστές, με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου Nordstream II. «Οι κυρώσεις μεταξύ εταίρων είναι σαφώς η λάθος προσέγγιση» είπε ο Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. «Σε τελική ανάλυση, το πού προμηθευόμαστε την ενέργειά μας παραμένει κυρίαρχη απόφασή μας. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική με απειλές. Δεν θα πετύχει», προσέθεσε ο Μάας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, αλλά και η κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη είναι το αντικείμενο της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε χθες. Σε μια συμβολική ενέργεια, η περιοδεία ξεκίνησε από την Τσεχία, την πρώτη χώρα που απέκλεισε την κινεζική εταιρεία Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ενώ δεν περιλαμβάνει σταθμούς στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εξακολουθούν να συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία.

Στην Πολωνία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει για τη μετεγκατάσταση 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, η οποία θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα σε 5.500. Η Βαρσοβία έχει δηλώσει διατεθειμένη να καλύψει η ίδια το κόστος συντήρησης των στρατευμάτων αυτών, καθώς ανησυχεί για το «κενό ασφαλείας» που θα προκύψει από την απόσυρση 10.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ.

Στην Τσεχία, ο Πομπέο θα διεκδικήσει για λογαριασμό της αμερικανικής Westinghouse την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, για τον οποίο διαγκωνίζονται επίσης ρωσικές και κινεζικές εταιρείες.

Πηγή:kathimerini.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours