Συμφωνία για κυβέρνηση «αλλαγής» στο Ισραήλ – Οργή Νετανιάχου

Ο επικεφαλής του κόμματος Γιάμινα Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε απόψε ότι υποστηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος Γες Ατίντ, κάτι που αν γίνει αφήνει εκτός προσκηνίου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια πρωθυπουργίας.

Στη δήλωσή του από την Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, ανταπέδωσε τα πυρά στον Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι «επιδεικνύει μίσος και διχασμό προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες του». Επίσης, σχολίασε ότι ο τέταρτος γύρος εκλογών στο Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια σημαίνει ότι η χώρα «χάνει τη δυνατότητά της να λειτουργήσει».

Ο Μπένετ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ιδέα ενός συνασπισμού που αποτελείται αποκλειστικά από τα δεξιά κόμματα δεν είναι πραγματική πιθανότητα. «Είτε πέμπτες εκλογές είτε κυβέρνηση ενότητας», είπε και πρόσθεσε: «Ο Νετανιάχου το γνωρίζει καλά».

«Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Σκοπεύω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να σχηματίσω κυβέρνηση με τον φίλο μου, Γιαΐρ Λαπίντ», είπε αφού έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή».

Αντιδρώντας ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ για την «απάτη του αιώνα». Ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε «απίστευτες προσφορές» στο κόμμα του Μπένετ που θα είχαν αποτρέψει «μια επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση» αλλά ο Μπένετ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, καταθέτοντας πρόταση τόσο στον Μπένετ, όσο και στον Γκίντεον Σααρ να μοιραστούν την πρωθυπουργία «σπάζοντας» την θέση σε τρεις χρονικές περιόδους.

Πώς θα… μοιραστεί η εξουσία

Η συμμαχία των κομμάτων που επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τον Νετανιάχου και τα κόμματα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τα ανώτατα υπουργικά αξιώματα. Και σύμφωνα με την Haaretz:

– Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ: πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός σε μια κυλιόμενη εναλλαγή στην εξουσία και μετά υπουργός Εξωτερικών

– Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Γες Ατίντ που με 17 έδρες είναι δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ, θα είναι αντίστοιχα στο πρώτο μισό της θητείας υπουργός Εξωτερικών και μετά θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

– Ο υπερεθνικιστής Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών

– Ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι πρόσφατα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος Καχόλ Λαβάν, θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας

– Ο Γκίντεον Σααρ, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα» με 6 έδρες στη Βουλή, θα αναλάβει το κρίσιμο και για το μέλλον του Νετανιάχου, υπουργείο Δικαιοσύνης.

– Η 43χρονη Αγελέτ Σακέντ- ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή, που ίδρυσε μαζί με τον Μπένετ τη «Νέα Δεξιά» και προς το παρόν εκπροσωπεί τον πολιτικό σχηματισμό Γιαμίνα, λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών

– Και η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Μεράβ Μικαέλι, θα υπηρετήσει ως υπουργός Μεταφορών

Ο Λαπίντ έχει διορία μέχρι την Τετάρτη για να υποβάλει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, ο διάδοχος του οποίου εκλέγεται την ίδια ημέρα. Έτσι θα αρχίσει η διαδικασία για την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα.

Εάν ο Λαπίντ δεν καταφέρει να οργανώσει εγκαίρως, μέχρι την Τετάρτη, το επιθυμητό κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο Ρίβλιν θα παραπέμψει το πρόβλημα προς λύση στην Κνεσέτ.

Και όσο ο Ρίβλιν θα περιμένει τον Λαπίντ, στην Κνεσέτ, οι βουλευτές θα ψηφίζουν για τον αντικαταστάτη του.

Οι υποψήφιοι είναι δυο: ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτζογκ πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και η 67χρονη καθηγήτρια και συγγραφέας Μίριαμ Περέτζ.

Η εκλογή προέδρου της χώρας γίνεται από την Κνεσέτ και η θητεία είναι μια διάρκειας 7 ετών.

Πηγή:efsyn.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours