Σουηδία: Αυτός είναι ο Έλληνας που πρωταγωνιστεί στον «πόλεμο με συμμορίες»

Πώς ο Μίκαελ Τενέζος από ταλαντούχος παίκτης του χόκεϊ βρέθηκε στην πυραμίδα του εμπορίου ναρκωτικών

Με ένα πρωτοφανές κύμα βίας βρίσκεται η Σουηδία, με σχεδόν καθημερινούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται έφηβοι και περαστικοί.

Στους δρόμους της χώρας μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών που συνδέεται με τον έλεγχο στο εμπόριο των ναρκωτικών, με σχεδόν καθημερινά περιστατικά τραυματισμών και δολοφονιών.

Το κύμα βίας φαίνεται να είναι σε έξαρση καθώς μόνο τον Σεπτέμβρη σημειώθηκαν 12 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας να ζητήσει από τον στρατό να αναλάβει ρόλο στην προστασία των πολιτών.

Κεντρικά πρόσωπα στον “πόλεμο των συμμοριών” που ανταγωνίζονται για να κατακτήσουν την κορυφή της πυραμίδας στο εμπόριο των ναρκωτικών είναι ο 36χρονος Τουρκοσουηδός Rawa Majid, αποκαλούμενος και “κουρδική αλεπού” καθώς επίσης και ο 24χρονος Έλληνας, γεννημένος στη Σουηδία, Μίκαελ Τενέζος, γνωστός ως “Έλληνας”.

Ο ρόλος του “Έλληνα” και η βεντέτα με την “κουρδική αλεπού”

Γεννημένος το 1998, ο Τενέζος, φέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, να είναι η ηγετική μορφή του εγκληματικού δικτύου Dalen.

Στο παρελθόν, έχει, μεταξύ άλλων, καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα με όπλα και ναρκωτικά και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία συνδέει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια. Από την περασμένη άνοιξη καταζητείται και βρίσκεται στο Μεξικό, σύμφωνα με πληροφορίες του SVT.

Η λεγόμενη “κούρδικη αλεπού” είναι επικεφαλής του δικτύου Foxtrot, το οποίο ελέγχει εξ αποστάσεως από την Τουρκία. Καταζητείται διεθνώς και κρατείται εν τη απουσία του για προετοιμασία δολοφονίας και σοβαρό έγκλημα ναρκωτικών. Η Σουηδία προσπάθησε, και απέτυχε, να τον εκδώσει από την Τουρκία.

Σήμερα βρίσκονται και οι δύο στο εξωτερικό, μακριά από τις βίαιες πράξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη Στοκχόλμη και θεωρείται ότι κινούν τα νήματα από εκεί.

Ένα από τα κύρια στοιχεία της αστυνομίας είναι ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο έχει τις ρίζες της σε μια διαμάχη για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών στο Σούντσβαλ. Αρκετές διευθύνσεις που συνδέονται με τα δύο αυτά πρόσωπα αποτέλεσαν αντικείμενο βομβιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών κατά τη διάρκεια του κύματος βίας.

Τον Απρίλιο του 2023, η αστυνομία και οι εισαγγελείς προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη. Οι υποψίες ότι είχε διακινήσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών είχαν γίνει τόσο ισχυρές που ζητήθηκε η προφυλάκισή του εν τη απουσία του. Υπήρχαν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές υποθέσεις ναρκωτικών, μία στο Σούντσβαλ και μία στη Στοκχόλμη.

Στο Σούντσβαλ, ο Τενέζος είναι ύποπτος για διακίνηση σοβαρής ποσότητας ναρκωτικών στην αλλαγή του έτους 2020 και 2021. Φέρεται να οργάνωσε το λαθρεμπόριο κάνναβης στο Σούντσβαλ από τη Βαρκελώνη. Ωστόσο τα ναρκωτικά σε πολλές περιπτώσεις δεν έφτασαν στον προορισμό τους καθώς ανακαλύφθηκαν τόσο από τα σουηδικά όσο και από τα ισπανικά τελωνεία. Κατηγορείται για αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με την ανακάλυψη από την αστυνομία 85.000 κορόνες σε μετρητά σε ένα προστατευτικό γιλέκο.

Εκτός από την εμπλοκή του στον πόλεμο των συμμοριών, ο Τενέζος έχει και μια άλλη πλευρά, καθώς πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν ανήλικος, αποτέλεσε ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο στο χόκεϊ που στη Στοκχόλμη έπαιζε για μεγάλους συλλόγους όπως οι Spånga IS, Huddinge IK και Nacka HK.

Προπονητές και παίκτες τον χαρακτήριζαν γρήγορο και με εξαιρετική τεχνική, σύμφωνα με την Expressen. Όταν πήγε στο γυμνάσιο, παλιοί του συμπαίκτες λένε ότι άρχισε να κάνει κακές παρέες. Ακολούθησαν οι κακοί βαθμοί και δεν του επέτρεψαν να πάει σε ειδικό σχολείο για ταλέντα του χόκεϊ. Έτσι, μετακόμισε στην πόλη Κράμφορς. Οι άσχημες σχολικές του επιδόσεις φέρεται να έβαλαν τέλος στην πορεία του στο χόκεϊ και έτσι πέρασε στον κόσμο της παρανομίας.

Πηγή: news247.gr

About Post Author