Σύμφωνα με τον Μάρτιν Στέντελ, ειδικό επιστήμονα επί του κλίματος, η παρέκκλιση της θερμοκρασίας στη Σιβηρία το Μάιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μία φορά στα 100.000 χρόνια, εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας στη Σιβηρία προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα «ανησυχητικό σημάδι» υπό το πρίσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), οι θερμοκρασίες επιφανείας στη Σιβηρία έχουν αυξηθεί κατά 10 βαθμούς Κελσίου (18 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό καθιστά το Μάιο του 2020 ως το πιο θερμό μήνα των τελευταίων 40 ετών για την τεράστια αυτή επαρχία της Ρωσίας.

Κατά την ίδια πηγή, η παρατεταμένη καλοκαιρία στη Σιβηρία παρουσιάστηκε την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βίωσε το θερμότερο Μάιο όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Στέντελ, ειδικό επιστήμονα επί του κλίματος, η παρέκκλιση της θερμοκρασίας στη Σιβηρία το Μάιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μία φορά στα 100.000 χρόνια, εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, στη Σιβηρία δεν ήταν μόνον ο πιο θερμός μήνας της χρονιάς: ολόκληρη η περιφέρεια βίωσε περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο ήδη από το χειμώνα του 2019 και έως τη άνοιξη του 2020, με τις πιο υψηλές από αυτές να καταγράφονται τον Ιανουάριο.

«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι», δήλωσε η επιστήμονας του Κοπέρνικου, Φρέγια Βάμποργκ.

Η Σιβηρία τείνει να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών από μήνα σε μήνα αλλά και σε ετήσια βάση, ενώ υπήρξαν μήνες σε προηγούμενες χρονιές, κατά τους οποίους οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε βιώσει η ευρύτερη περιοχή το τελευταίο εξάμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, είναι αφύσικο να υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο και μάλιστα για τόσους πολλούς μήνες συνεχόμενα.

Αν και η θερμοκρασία στη Γη συνολικά δείχνει να ανεβαίνει, οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται, δεν συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο και την ίδια έκταση σε όλο τον πλανήτη, σημείωσε η Βάμποργκ. Κατά την ίδια, μάλιστα, η Σιβηρία είναι η περιοχή, όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται, κατά μέσο όρο, δύο φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, συνέπεια της υπερθέρμανσης.

Το κρατικό Υδρομετεωρολογικό Κέντρο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα κατέγραψε το θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 140 ετών.

Οι συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών

Οι θερμές θερμοκρασίες που ήδη παρουσιάζονται, φαίνεται πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πόλη Νοριλίσκ, έπειτα από διαρροή 20.000 τόνων καυσίμου που χύθηκε σε ποταμό από εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Nornickel, η μητρική εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο εργοστάσιο, δήλωσε πως τα θεμέλια της δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμων πιθανότατα βούλιαξαν, επειδή έλιωσαν οι πάγοι που υπήρχαν στην περίμετρο.

Ο Σεργκέι Βέρκχοβετς, συντονιστής των Αρκτικών προγραμμάτων για το σκέλος του WWF στην Ρωσία, δήλωσε πως το συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δούμε τις συνέπειες του περιστατικού αυτού», δήλωσε ο Βέρκχοβετς.

«Μιλάμε για νεκρά ψάρια, πουλιά που το φτέρωμά τους έχει μολυνθεί από καύσιμα και γενικά δηλητηριασμένα ζώα», πρόσθεσε.

Το 2019, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έπληξαν την Αρκτική, οδηγώντας στην έκλυση μεγατόνων αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Ρωσίας.

Πηγή: CNN

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours