Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Βαλκάνια, ενώ οι κυβερνήσεις υιοθετούν νέα αυστηρά μέτρα ώστε να περιορίσουν τις μολύνσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ιταλία έλαβε νέα περιοριστικά μέτρα ενώ η Γαλλία φαίνεται να εξετάζει την προοπτική μίας νέας καραντίνας.

Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας», ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.     Παράλληλα, Κροατία και Σλοβενία ενίσχυσαν τα μέτρα, ενώ η Βουλγαρία υιοθέτησε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Γαλλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας καραντίνας

Η προοπτική της επιβολής μιας νέας καραντίνας στη Γαλλία λαμβάνει πλέον πραγματικές διαστάσεις όσον αφορά τις προσπάθειες για την αναχαίτιση ενός δεύτερου «βάναυσου» κύματος της επιδημίας της COVID-19, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη «πιο ισχυρό από το πρώτο», σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση.

«Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά ακόμη κι εμείς έχουμε εκπλαγεί από τη βαναυσότητα αυτού που συμβαίνει εδώ και 10 μέρες», σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL. «Το δεύτερο κύμα θα είναι μάλλον πιο ισχυρό από το πρώτο» και «πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει», πρόσθεσε ο Ντελφρεσί, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη, έως και κρίσιμη κατάσταση».

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία, όπου το προηγούμενο 24ωρο διαγνώσθηκαν 52.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο πραγματικός τους αριθμός μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε «περίπου 100.000 την ημέρα», σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει, πρόσθεσε, να αυξάνεται, ενώ ξεπερνάει τους 2.500 για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Ο Ντελφρεσί θεωρεί πιθανές «δύο υποθέσεις» για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα. Η πρώτη είναι «να πάμε προς μια πιο μαζική απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο ως προς τις ώρες που θα ισχύει όσο και ως προς την έκτασή της, σε επίπεδο εθνικής επικράτειας, η οποία θα μπορεί να ισχύει για το σαββατοκύριακο». Αν αυτό δεν είναι αρκετό, στη συνέχεια μπορεί να εξεταστεί η επιβολή καραντίνας.

Η δεύτερη υπόθεση είναι «να πάμε απευθείας σε μια καραντίνα, λιγότερο σκληρή από εκείνη του Μαρτίου», η οποία «θα επιτρέπει ίσως την διατήρηση μιας σχολικής δραστηριότητας και ενός αριθμού οικονομικών δραστηριοτήτων», με αυξημένη προσφυγή στην τηλεργασία.

Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία την άνοιξη, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, στη χώρα αυτή επιβλήθηκε γενική καραντίνα σε όλον τον πληθυσμό για δύο μήνες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γαλλία από την COVID-19 ανέρχεται σήμερα σε 34.761.

Από τα μέσα του Οκτωβρίου, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Αυτό το σαββατοκύριακο επεκτάθηκε και αφορά πλέον 46 εκατομμύρια Γάλλους ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού. «Μια νέα καραντίνα μοιάζει κάτι το εύλογο, έγινε στο Ισραήλ, στην Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε παράλληλα ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αν ξανακλείσουμε τελείως, όπως κάναμε τον Μάρτιο, δεν διακινδυνεύουμε ένα -10% ύφεσης, αλλά μια κατάρρευση της οικονομίας», προειδοποίησε ωστόσο ο πρόεδρος της ένωσης Γάλλων εργοδοτών Medef Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ.

Κατά το πρώτο κύμα, ασθενείς από περιοχές που είχαν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την COVID-19 μεταφέρονταν σε άλλες που είχαν πληγεί λιγότερο, ώστε να μειωθεί λίγο η πίεση που ασκείτο στις πρώτες. Ωστόσο πλέον είναι πιο περίπλοκο να γίνουν οι μεταφορές αυτές, καθώς τώρα το δεύτερο κύμα πλήττει όλη την επικράτεια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Καταλονία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown τα Σαββατοκύριακα

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός κατ΄οίκον περιορισμού του πληθυσμού τα Σαββατοκύριακα, ένα πιο αυστηρό μέτρο από την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ από χθες, Κυριακή, στη χώρα. «Είναι ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον οι περισσότερες κοινωνικές διαδράσεις καταγράφονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Μεριτξέλ Μπουντό, στην καταλανική δημόσια ραδιοφωνία.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τελευταία στην περιφέρεια, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο περιστατικών Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε την Κυριακή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα εκτός από τα Κανάρια Νησιά όπου η υγειονομική κατάσταση είναι καλύτερη.

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε προσώρας έναν ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμό όπως είχε επιβληθεί την άνοιξη στη διάρκεια του πρώτου κύματος. Αλλού, όπως το Ισραήλ, η Ιρλανδία ή η Ουαλία επέβαλαν εκ νέου πρόσφατα ένα τέτοιο μέτρο στον πληθυσμό τους προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιδημία. «Πρέπει να αποφύγουμε τον πλήρη περιορισμό όπως εκείνον του Μαρτίου, εκτός αν αυτό καταστεί απολύτως απαραίτητο και είναι η μοναδική επιλογή. Πρέπει άρα να εξετάσουμε άλλα σενάρια και ένα από αυτά θα ήταν αυτό», να περιοριστεί ο πληθυσμός μόνο το Σαββατοκύριακο, εξήγησε ο εκπρόσωπος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης.

Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας ανήκουν στις κυβερνήσεις των 17 περιφερειών, αν και η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει γενικά μέτρα όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Κυριακή.

Γερμανία: Ενιαία αντιμετώπιση σε όλα τα κρατίδια

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζει για ενιαία αντιμετώπιση από τα κρατιδία ενώ για μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένο το υπoυργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση της βουλής και μία σύσκεψη Μέρκελ – πρωθυπουργών. «Έχουμε πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας», δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη κομματικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια αναμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και πως τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλες εκδηλώσεις.

Στη Γερμανία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, από την αρχή της πανδημίας, αγγίζει τις 430.000. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό στη χώρα.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα 10.343 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, νέο ημερήσιο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας έχει πλέον ξεπεράσει τις 300.000.

Ιταλία: Αισιοδοξία Κόντε για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι οι πιο σκληροί περιορισμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ, νωρίτερα, θα επιτρέψουν τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της καμπύλης εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Έχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στο μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι το Δεκέμβριο», δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας.

Οι τομείς που θα πληγούν από την εφαρμογή των νέων περιορισμών θα υποστηριχθούν από μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εξήγησε ο ίδιος. Χθες στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.273 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κροατία και Σλοβενία ενισχύουν τα μέτρα

Η Κροατία επέβαλε αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, αφού το σαββατοκύριακο ξεπέρασε τα 2.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώνονται σε μία ημέρα, υιοθετώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και συστήνοντας την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατό. Επίσης από αυτήν την εβδομάδα η Σλοβενία, η γειτονική της στα βορειοδυτικά χώρα, θα επιτρέπει στους πολίτες της να εγκαταλείπουν την περιοχή του δήμου τους μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την καταγραφή 1.675 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού χθες Κυριακή.

Η Κροατία, η χώρα με τους περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 828 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία μειώθηκαν από τον αριθμό ρεκόρ των 2.421 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή. Συνήθως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται μειώνεται τη Δευτέρα, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Από αυτήν την εβδομάδα οι Κροάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατό να διατηρήσουν την απαραίτητη φυσική απόσταση από τους άλλους.

Οι μετέχοντες στις δημόσιες συναθροίσεις περιορίζονται σε όχι περισσότερους από 50, ενώ 30 άνθρωποι το πλείστον επιτρέπεται να παρίστανται σε γάμους ή κηδείες. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να μετέχουν έως 15 άνθρωποι. Οι εταιρείες παράλληλα εκλήθησαν να οργανώσουν την εργασία από το σπίτι, όπου αυτή είναι δυνατή.

Έξαρση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα και η έτερη γειτονική χώρα της Κροατίας, η Βοσνία, στην οποία τα ενεργά κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν σχεδόν 60% και έφτασαν τα 13.348 χθες Κυριακή.

Μαθήματα εξ αποστάσεως στην Βουλγαρία

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στα σχολεία να αρχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του νέου κορωνοϊού. Η Βουλγαρία, όπως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια οξεία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της σχεδόν να διπλασιάζεται σε 37.889 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Θετικός στον νέο κορωνοϊό βρέθηκε χθες Κυριακή ότι είναι και ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ. Το υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι οι διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως η πρωτεύουσα Σόφια, μπορούν να επιλέξουν να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως αν δουν να αυξάνεται ο αριθμός των απουσιών είτε λόγω εμφάνισης κρουσμάτων είτε λόγω καραντίνας.

Το υπουργείο συνέστησε η αλλαγή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση να αφορά πρωτίστως τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τα δημοτικά θα πρέπει να γίνεται μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο. Η Βουλγαρία έχει καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και έχει συστήσει στους πολίτες της να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας για να αποτραπεί μια υπερφόρτωση του συστήματος υγείας εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των λοιμώξεων μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Χθες η Σόφια, όπως και κάποιες άλλες πόλεις της χώρας, έκλεισαν τα νυχτερινά κλαμπ για δύο εβδομάδες, ενώ τα νοσοκομεία σταμάτησαν τις εγχειρήσεις που δεν επείγουν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για τους ασθενείς με COVID-19.

Πηγή:lifo.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours