Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία

Έσπασαν το φράγμα των 5.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη «χαλαρή» αντιμετώπιση του Covid-19.

Οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία ξεπέρασαν τους 5.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

Το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 102 ασθενείς με Covid-19. Οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία έχουν φθάσει τους 5.041. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα κορωνοϊού στη Σουηδία είναι 54.562.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, η Σουηδία είναι σήμερα μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με 499,1 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, πίσω από Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ προηγείται της Γαλλίας που μετρά 452,7 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Το ποσοστό της θνητότητας στη Σουηδία είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της, Δανία, και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία.

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, 2.322 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Σουηδία, αν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (+5 σε 24 ώρες).

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Η «χαλαρή» προσέγγιση στην κρίση κορωνοϊού και το βαρύ τίμημα για τους πολίτες

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, που επέλεξαν μια στρατηγική ημι-καραντίνας (μίνι lockdown), η Σουηδία υιοθέτησε μια ηπιότερη προσέγγιση εναντίον του κορωνοϊού και απέκλεισε να θέσει τον πληθυσμό της σε απομόνωση, εκτιμώντας πως τα δραστικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Άφησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ενώ μοναδικοί σημαντικοί περιορισμοί ήταν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ανθρώπων, όπως και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση κάλεσε τον κάθε πολίτη να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να τηρεί τις υγειονομικές συστάσεις.

Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, της Αρχής Δημόσιας Υγείας παραδέχτηκε πως η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το σκανδιναβικό βασίλειο θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί, συνεχίζοντας, εντούτοις, να την υπερασπίζεται.

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Δήμος έκλεισε χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες

Την ίδια ώρα, ένας δήμος στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισε να κλείνει δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες, αφού κατέγραψε ανησυχητική -όπως χαρακτήρισε- τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, 1.000 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, προειδοποίησε στον ιστότοπό της ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη. «Από μία κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήμασταν κοντά σε μηδενικά κρούσματα, βλέπουμε αυτήν τη στιγμή μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση» δήλωσε ο Στέφαν Νιέμινεν, ο επικεφαλής επικοινωνίας της ομάδας κρίσης του δήμου.

Ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων στην Γκαλιβάρε χρειάστηκε να απουσιάσει από την εργασία του λόγω ασθένειας, σημείωσε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει πως η μόλυνση έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. «Ανησυχούμε πάρα πολύ» ξεκαθάρισε.

Η επαρχία Νορμπότεν, όπου βρίσκεται η Γκαλιβάρε, ανακοίνωσε πως κατέγραψε 55 νέα κρούσματα και 4 θανάτους το διάστημα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Το Νορμπότεν, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκους, έχει καταγράψει 800 κρούσματα και 63 θανάτους από την αρχή της πανδημίας κορωνοϊού.

Πηγή:athensvoice.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *