Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες ημέρες για να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

«Αν συμβουλεύεις όλους να κρατούν μεταξύ τους ενάμιση μέτρο απόσταση και όλοι στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλον, κρατώντας ο ένας τον άλλον, τότε δεν έχω καλό προαίσθημα γι ‘αυτό», δήλωσε σε ένα συνέδριο ο Τζόζεφ Κεσετσιόγλου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας (European Society of Intensive Care Medicine).

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει ραγδαία αύξηση λοιμώξεων τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε: «Ναι, αλλά ελπίζω να κάνω λάθος».

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι θέλουν να δείξουν το πάθος τους για έναν σκοπό που τους νοιάζει βαθύτατα. Αλλά αυτός είναι ένας ιός που ευδοκιμεί στην κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός σας», είπε σε καθημερινή συνέντευξη τύπου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας και ανοίγουν σταδιακά επιχειρήσεις και σύνορα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, οι επιστήμονες ανέμεναν ένα δεύτερο κύμα μόνο μετά το καλοκαίρι. Αλλά οι μαζικές συγκεντρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν τη θετική τάση.

Καθώς έχει προσφάτως εμφανιστεί, δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζεται η Covid-19 από εποχιακούς παράγοντες και τους θερινούς μήνες οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα σωματίδια του ιού διασκορπίζονται ταχύτερα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος της παρουσίας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να εξαλειφθεί εάν δεν τηρείται η κοινωνική απόσταση.

«Όπως σε κάθε μολυσματική αναπνευστική νόσο, οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να μετατραπούν σε μια τεράστια οδό μετάδοσης» δήλωσε στο Reuters ο Μάρτιν Σέϊσελ , αξιωματούχος υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης νωρίτερα ενός δεύτερου κύματος που θα προκληθεί από διαδηλώσεις.

Ο ιός εξακολουθεί ακόμη να κυκλοφορεί, αν και σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, είπε. Η πιθανότητα και το μέγεθος ενός δεύτερου κύματος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική διατήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης και άλλων παραγόντων, πολλοί από τους οποίους παραμένουν άγνωστοι, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντσα επέστησε επίσης προσοχή. «Ένα δεύτερο κύμα ή υποτροπή δεν είναι σίγουρη αλλά πιθανή», είπε.

Πηγή:newsbomb.gr