Κίνα κορωνοϊός: Το Πεκίνο και η Σαγκάη χαλαρώνουν τους περιορισμούς καθώς εξασθενούν τα κρούσματα

Οι καταναλωτές επέστρεψαν στα εμπορικά κέντρα του Πεκίνου σήμερα, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα χαλάρωσε τους περιορισμούς της πανδημίας αφού κήρυξε μια μικρή αλλά επίμονη επιδημία της COVID-19 ουσιαστικά υπό έλεγχο. Η μερική επαναλειτουργία των καταστημάτων και των γραφείων στο Πεκίνο χαιρετίστηκε από έναν κουρασμένο πληθυσμό και τους αγωνιζόμενους καταστηματάρχες που επιθυμούν να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα. Σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη, σηματοδότησε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει με τα δίδυμα κρούσματα στις πιο εξέχουσες πόλεις της Κίνας. Τα lockdown και άλλοι περιορισμοί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κίνας για μηδενική COVID απογοητεύουν ολοένα και περισσότερο τους κατοίκους καθώς βλέπουν άλλες χώρες να χαλαρώνουν και να ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.

Κάποιοι αντιστάθηκαν και οργάνωσαν διαμαρτυρίες σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πανεπιστημιακούς κοιτώνες, σε μια αυταρχική χώρα όπου οι άνθρωποι σκέφτονται δύο φορές να μιλήσουν δημόσια λόγω πιθανών επιπτώσεων. Τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά στο Πεκίνο, εκτός από το φαγητό σε πακέτο και το delivery, και πολλοί άνθρωποι στη Σαγκάη εξακολουθούν να μπορούν να βγαίνουν έξω μόνο με ειδικά πάσο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρόλο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει πέσει κατακόρυφα. Οι αξιωματούχοι τείνουν να είναι προσεκτικοί με ένα σύστημα που τους τιμωρεί εύκολα για χαλαρή επιβολή, εάν ξεσπάσουν ή επανεμφανιστούν.

Η Κίνα κατέγραψε 293 νέα κρούσματα το Σάββατο, εκ των οποίων τα 78 ήταν μεταξύ ανθρώπων που είχαν φτάσει από το εξωτερικό. Η Σαγκάη είχε τα περισσότερα μη εισαγόμενα κρούσματα, με 122, και το Πεκίνο είχε 21. Αυτό είναι σε έναν πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και στις δύο πόλεις. Το Πεκίνο επέτρεψε σε δημόσια πάρκα, γυμναστήρια και κινηματογράφους να ανοίξουν ξανά σήμερα, όλα στο 50% της χωρητικότητάς τους. Ένα τμήμα του Σινικού Τείχους σε ένα αγροτικό τμήμα του Πεκίνου, περίπου 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες τη Δευτέρα. Ο Xu Hejian, εκπρόσωπος της πόλης, δήλωσε το Σάββατο ότι εξακολουθούν να εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά βρίσκονται εντός ελεγχόμενου εύρους. “Αυτός ο γύρος επιδημίας έχει τεθεί υπό αποτελεσματικό έλεγχο”, είπε.

Πηγή:healthweb.gr