ΗΠΑ:Ανδρας έχασε τα χέρια, τα πόδια, τη μύτη και τα χείλη του από γλείψιμο του σκύλου του

Ο ίδιος λέει οτι τον αγαπά μέχρι θανάτου και δεν πρόκειται να τον αποχωριστεί.

Είναι δύσκολο να θεωρήσει την Ελλη ως απειλή. Οταν ο Γρεγκ Μάντεφελ απογοητεύεται ή αισθάνεται άσχημα, αυτή κάθεται δίπλα του. Τη νύχτα, κοιμάται κάτω από τα καλύμματα του. Στο δείπνο, είναι εκεί δίπλα του, γνωρίζοντας ότι θα ρίξει κάτι με προς το μέρος της. Ερχεται σε αντίθεση με το στερεότυπο του μοχθηρού πιτ-μπουλ.

«Την αγαπάμε σαν την κόρη μας», λέει ο ιδιοκτήτης της για το σκυλί.

Και όμως, η Ελλη μπορεί να είναι ο λόγος που ο 49χρονος άνδρας παραλίγο να πεθάνει.

ASSOCIATED PRESS

Σοβαρά άρρωστος, έχασε τμήματα των χεριών και των ποδιών του, καθώς και το δέρμα της μύτης του και μέρος του άνω χείλους του. Η αιτία ήταν το Capnocytophaga, ένα μικρόβιο από το στόμα της Ελλης ή από άλλο σκύλο με τον οποίο ήρθε σε επαφή.

Το Capnocytophaga βρίσκεται συνήθως στο σάλιο των γατών και των σκύλων και σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί ασθένεια στους ανθρώπους, εκτός αν το άτομο έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ομως ο Μάντεφελ ήταν απόλυτα υγιής. Στην πραγματικότητα, δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ την ασφάλιση υγείας πριν αρρωστήσει.

ASSOCIATED PRESS

Η περίπτωση του είναι εξαιρετικά σπάνια και οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ουισκόνσιν, δεν είχαν καμία εξήγηση για το πώς αρρώστησε τόσο βαριά. Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ακόμη υγιείς άνθρωποι που είχαν σοβαρά προβλήματα από το ίδιο  μικρόβιο. Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζονται με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει αναπτύξει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία μια γονιδιακή αλλαγή οφείλεται για τα δεινά που έχουν υποστεί όλα τα θύματα.

Και η ανακάλυψή τους αυτή σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τα βακτήρια capnocytophaga  να βλάψουν ξανά τα άτομα αυτά.

ASSOCIATED PRESS

O Γκρεγκ νόμιζε πως είχε κολλήσει γρίπη τον Ιούνιο του 2018. Είχε πυρετό, εμετό και διάρροια. Αλλά όταν άρχισε να έχει συμπτώματα σύγχυσης, η οικογένειά του τον πήγε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί έκαναν καλλιέργειες αίματος και βρήκαν capnocytophaga, που του προκάλεσε σηψαιμία, μια σοβαρή λοίμωξη του αίματος που οδήγησε στην πτώση της αρτηριακής πίεσης και πολλά από τα όργανα του να μην λειτουργούν.

«Κάντε ό, τι πρέπει, για να με κρατήσετε ζωντανό», είπε στους γιατρούς.

Είχε τόσα πολλά να ζήσει – πρωτίστως, με την επί 16 χρόνια σύζυγό του και τον 26χρονο γιο του.

Χρειάστηκε να υποβληθεί σε περισσότερες από 20 χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριασμών του αριστερού και του δεξιού βραχίονα ακριβώς κάτω από τον αγκώνα, και των ποδιών από τα γόνατα και κάτω.

Τελικά οι γιατροί ανακάλυψαν ότι όλοι όσοι αντιμετώπισαν ανάλογη περιπέτεια με την υγεία τους είχαν ένα γονίδιο συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό σύστημα που δούλευε διαφορετικά – μια γενετική παραλλαγή που καθιστά τους ανθρώπους αυτούς πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας από το capnocytophaga.

ASSOCIATED PRESS

Από τα πέντε πρόσφατα θύματα τρεις επέζησαν με ακρωτηριασμούς αλλά δύο έχασαν την ζωή τους. Οι ερευνητές πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτή την σπάνια ασθένεια αλλά ελπίζουν να δημοσιεύσουν τη μελέτη τους σε 12 έως 18 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η Ελλη παραμένει συνέχεια δίπλα στον Γκρεγκ. «Αγαπά τα παιδιά. Αγαπά τα κουτάβια και άλλα σκυλιά» λέει ο ίδιος.

Και ακόμα κι αν έχει την παραλλαγή του γονιδίου, τονίζει, δεν αλλάζει τίποτα. «Δεν μπήκαμε καν στον κόπο να την υποβάλουμε σε εξετάσεις» εξηγεί. «Δεν πρόκειται να την ξεφορτωθούμε, ακόμη κι αν είναι αυτή που το προκάλεσε ούτως ή άλλως. Απλά την αγαπάμε μέχρι θανάτου».

Πηγή: Associated Press

About Post Author

+ There are no comments

Add yours