Εύα Καϊλή: Οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν τη διαγραφή της από την Ευρωομάδα

Την απόφαση για διαγραφή της Εύας Καϊλή ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία έγινε η προσαγωγή της κυρίας Καϊλή προς ανάκριση από τις βελγικές αρχές.

Παράλληλα, το S&D ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές» αναφέρει το S&D.

Παράλληλα, το S&D αποφάσισε ότι οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας που απασχολούν κοινοβουλευτικούς βοηθούς που υπόκεινται στη δικαστική έρευνα, μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία, θα πρέπει να παραιτηθούν από κάθε ευθύνη και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ευρωομάδας που θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις πολιτικές της ΕΕ και στις διεθνείς σχέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, «παγώνει» και η ένταξη στην ευρωομάδα όσων υπόκεινται σε δικαστική έρευνα.

Επίσης, ζητούν να εισαχθεί στην ατζέντα της ολομέλειας συζήτηση για την υπόθεση διαφθοράς και προτείνουν να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για ξένες παρεμβάσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με στόχο να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει και εσωτερική έρευνα της ευρωομάδας. Το S&D ζητά να επιβληθούν κυρώσεις σε κάθε κράτος και σε όσα άτομα εμπλέκονται, εφόσον αποδειχθεί ότι έχει υπάρξει ξένη παρέμβαση και διαφθορά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.