Βραζιλία κορωνοϊός: Η πανδημία απειλεί με γενοκτονία τους αυτόχθονες

Βραζιλία κορωνοϊός: Η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας στη χώρα προκαλεί την έντονη ανησυχία των αρχών για εξάπλωση του φονικού ιού στις αυτόνομες φυλές του Αμαζονίου.

Βραζιλία κορωνοϊός: Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία δήλωσε ότι η πανδημία covid-19 σκοτώνει τους αυτόχθονες και προειδοποίησε για “γενοκτονία”, αν η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας δεν προστατεύσει αυτές τις ευάλωτες φυλές.

Μέχρι στιγμής 25 αυτόχθονες έχουν πεθάνει στο τροπικό δάσος, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού διεισδύει αργά σε απομονωμένα χωριά, αλλά περισσότεροι από 100 έχουν πεθάνει στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και οργανώσεις αυτοχθόνων. “Φοβάμαι μια γενοκτονία”, δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανήρτησε αργά προχθές, Τρίτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

autoxthones222-1200x676Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία. “Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν στην πολιτεία μου, την Αμαζόνας, στην περιοχή μου”, τόνισε. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υγεία των αυτοχθόνων, όμως η αρμόδια υπηρεσία Sesai δεν ασχολείται με όσους έχουν φύγει μακριά από την πατρογονική γη. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιδημία, που αρχικά ξέσπασε στα αστικά κέντρα, τώρα εξαπλώνεται σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Δεν σταματούν να μετρούν νεκρούς στη Βραζιλία

Τραγική η κατάσταση στη Βραζιλία, με τη χώρα να μαστίζεται όσο λίγες – πλέον – από την πανδημία μετρώντας καθημερινά εκατοντάδες νέα θύματα και επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 18.859 νεκρούς.                                                                                                                                                       vrazilia111-1-1200x800

Το σύστημα Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ακόμα 888 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579. Η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα — 1.179 — που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Πηγή:pagenews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours