Έκλεψαν 74 τόνους ελιές λόγω της ραγδαίας αύξησης στην τιμή του ελαιόλαδου

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ισπανία, αποτελώντας άλλο ένα δείγμα από τα τρομερά επίπεδα απελπισίας που έχουν φτάσει κάποιοι επιτήδειοι, καθώς η αστυνομία κατέσχεσε 74 τόνους κλεμμένες ελιές στη Σεβίλλη.

Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό με κλεμμένες ελιές, καθώς στην Ισπανία η τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω μειωμένης συγκομιδής. Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα (6.10.2023) ότι προχώρησε σε 12 συλλήψεις για φερόμενη εμπλοκή στην κλοπή και εμπορία των πολύτιμων αυτών καρπών.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιών και ελαιόλαδου στον κόσμο. Οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία έχουν προκαλέσει βουτιά στην παραγωγή, ανεβάζοντας τις τιμές. Παρόμοια μειωμένη συγκομιδή αναμένεται και το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει και κλοπές ελαιολάδου. Πρόσφατα, περίπου 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κλάπηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου Terraverne, η οποία δραστηριοποιείται στην Τέμπα, ένα μικρό χωριό στην επαρχία Μάλαγα, και ειδικεύεται στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Οικόπεδα με ελιές στη Χαέν της Ισπανίας

Το ελαιόλαδο είχε ήδη εμφιαλωθεί για αποστολή σε πελάτες, δήλωσε η εκπρόσωπος Λόρα Λαρουμπία Νογάλες. «Με τις τιμές που έχει φτάσει το ελαιόλαδο, το να κλέβεις λάδι είναι πλέον σαν να κλέβεις κοσμήματα», τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε τέτοια ληστεία.

Μάλιστα, οι κλέφτες ήταν οργανωμένοι, γιατί απενεργοποίησαν τις κάμερες ασφαλείας και πραγματοποίησαν τη ληστεία μέσα στη νύχτα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Οικόπεδα με ελιές στη Χαέν της Ισπανίας

Η εταιρεία έχει λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τοποθετώντας περισσότερους συναγερμούς και περιμετρικές κάμερες. Η αστυνομία πραγματοποιούσε νυχτερινές περιπολίες κοντά στο σημείο, πρόσθεσε η Λαρουμπία Νογάλες.

Από οικόπεδα με ελιές στη Χαέν της Ισπανίας

Περίπου 50.000 λίτρα ελαιόλαδου εκλάπησαν από το Μαρίν Σεράνο ελ Λαγκάρ, ένα ελαιοτριβείο στο Καρκαβούι της Κόρδοβα, λίγες μέρες αργότερα.

Ο Dcoop, ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός ελαιολάδου στην Ισπανία και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της χώρας, δήλωσε ότι κανένα από τα ελαιοτριβεία του δεν έχει πέσει θύμα ληστείας. Αλλά «αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι τιμές αυξάνουν τον πειρασμό», τόνισε ο Dcoop στο Reuters.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: newsit.gr

About Post Author