Άλεκ Μπάλντουιν: Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου της Χαλίνα Χάτσινς – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Αν και ο ηθοποιός αρνείται ότι πάτησε τη σκανδάλη, η δεύτερη ανάλυση του όπλου ανατρέπει τα δεδομένα.

Συνεχίζονται οι νομικές περιπέτειες του Άλεκ Μπάλντουιν, που τον Οκτώβριο του 2021 πυροβόλησε και σκότωσε την κινηματογραφίστρια, Χαλίνα Χάτσινς, στα γυρίσματα της ταινίας «Rust», στο Νέα Μεξικό.

Ο Αμερικανός ηθοποιός δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο, καθώς μετά από δεύτερη ανάλυση του όπλου προκύπτουν στοιχεία ότι πάτησε τη σκανδάλη.

Αν και ο ίδιος ο ηθοποιός το αρνείται επανειλημμένα, τα ευρήματα δείχνουν ότι το περίστροφό του Colt .45 απαιτούσε να τραβηχτεί η σκανδάλη για να πυροβολήσει.

Τον Απρίλιο, οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν, με τους εισαγγελείς να λένε ότι το όπλο μπορεί να είχε τροποποιηθεί πριν από τον πυροβολισμό και να παρουσιάστηκε δυσλειτουργία.

Στη συνέχεια, όμως, έγινε και δεύτερη ανάλυση του όπλου, η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα.

«Η σκανδάλη έπρεπε να τραβηχτεί ή να πατηθεί»

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, που φέρει την ημερομηνία 2 Αυγούστου και παρουσιάζει την ανάλυση που έγινε στο περίστροφο, τα φυσίγγια και πλάνα από τα γυρίσματα, το όπλο δεν είχε τροποποιηθεί και υπήρξε χειροκίνητη ενέργεια.

Η εξέταση διεξήχθη από τον ειδικό πυροβόλων όπλων, Λούσιεν Χάαγκ, με έδρα την Αριζόνα, και τον σύμβουλο εγκληματολογίας, Μάικλ Χάαγκ, με έδρα την Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό.

Οι ειδικοί αντικατέστησαν μέρη του όπλου, που είχαν σπάσει κατά την ανάλυση του FBI, και είπαν ότι το Colt .45 πυροδότησε όπως είχε σχεδιαστεί.

«Παρόλο που ο Άλεκ Μπάλντουιν αρνείται επανειλημμένα ότι πάτησε τη σκανδάλη, δεδομένων των δοκιμών, των ευρημάτων και των παρατηρήσεων που αναφέρονται εδώ, η σκανδάλη έπρεπε να τραβηχτεί ή να πατηθεί αρκετά ώστε να απελευθερωθεί o κόκκορας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι «από την εξέταση του βίντεο από τη στιγμή του πυροβολισμού και του λειτουργικά αποκατασταμένου περιστρόφου, αυτό το θανατηφόρο περιστατικό ήταν η συνέπεια του χειροκίνητου σηκώματος του κόκκορα στην πλήρως πίσω και οπλισμένη θέση του, ακολουθούμενη από το τράβηγμα ή το πάτημα της σκανδάλης προς τα πίσω».

Σημειώνεται πως οι ειδικοί εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι αν αποδειχθεί πως το όπλο ήταν λειτουργικό, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά του Μπάλντουιν. «Εάν διαπιστωθεί ότι το όπλο δεν είχε δυσλειτουργία, οι κατηγορίες κατά του κ. Μπάλντουιν θα συνεχιστούν», έχουν ξεκαθαρίσει.

Πάντως, μέχρι στιγμής, ο ηθοποιός δεν έχει κατηγορηθεί εκ νέου και η απόφαση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η Χάτσινς πυροβολήθηκε θανάσιμα τον Οκτώβριο του 2021 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στο ράντσο Bonanza Creek στο Νέο Μεξικό.

Ο Mπάλντουιν έκανε πρόβα με ένα πιστόλι για μια σκηνή που διαδραματιζόταν μέσα σε μια εκκλησία, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε, σκοτώνοντας την και τραυματίζοντας τον σκηνοθέτη, Τζοέλ Σοόυζα.

Σε έκθεση του FBI, αναφέρεται ότι ο δημοφιλής ηθοποιός ήταν εκείνος που πάτησε τη σκανδάλη στο γεμάτο με αληθινές σφαίρες όπλο. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έδωσε στη δημοσιότητα την ιατροδικαστική έκθεση του FBI.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι το μοιραίο όπλο «δεν θα μπορούσε να πυροδοτηθεί αν κάποιος δεν τραβούσε τη σκανδάλη». Επίσης, σημειώνεται ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια και δοκιμές τυχαίας εκπυρσοκρότησης ενός περιστρόφου .45 Colt caliber F.lli Pietta.

«Το FBI εξέτασε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος και τονίζει πως, σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο είδος όπλου δεν πρόκειται να απελευθερώσει σφαίρα αν τυχαία κάποιος πειράζει τον «κόκορά» του, ακόμα και αν δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο ηθοποιός μπορεί να έχει μπλεξίματα, διότι ο θάνατος της Χαλίνα Χάτσινς θεωρείται ατύχημα από τις Αρχές», ανέφερε το ABC.

Τον Μάρτιο του 2023, ο βοηθός σκηνοθέτη Ντέιβ Χαλς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, κατόπιν συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές.  Ήταν η πρώτη καταδίκη για την υπόθεση.

Ο Ντέιβ Χαλς παραδέχθηκε πως επέδειξε «αμέλεια» αφού δεν έλεγξε τις σφαίρες του όπλου για να επιβεβαιώσει ότι δεν ήταν αληθινές και έδωσε στον Μπάλντουιν το όπλο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι ήταν «κρύο», δηλαδή «ασφαλές» στην αργκό του Χόλυγουντ.

Πηγή:in.gr

About Post Author