2ο Electric + Micro Mobility Forum 2022 – Ηλεκτροκίνηση: δυνατό ξεκίνημα, μεγάλη προοπτική ανάπτυξης

2ο Electric + Micro Mobility Forum 2022

The Mobility EVolution

15 Ιουνίου 2022

Ηλεκτροκίνηση:
Δυνατό ξεκίνημα, μεγάλη προοπτική ανάπτυξης
Αναμφίβολα, το 2021 αποτέλεσε ένα κομβικό έτος για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας. Η έλευση νέων ηλεκτρικών μοντέλων σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δόθηκαν από το κράτος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οδήγησαν σε εντυπωσιακή άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και δικύκλων. Δεν είναι τυχαίο οτι το μερίδιο EVs στο τέλος του 2021 ξεπέρασε με άνεση το 10%, συγκλίνοντας αισθητά με το επίπεδο ευρωπαϊκών αγορών πολύ μεγαλύτερης δυναμικής. Οι Έλληνες «έμαθαν» τι σημαίνει ηλεκτροκίνηση, εκπαιδεύθηκαν, ενημερώθηκαν, δοκίμασαν και επέλεξαν αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να δηλώνουν πως δεν θα επέστρεφαν σε μη ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
nl-2-1

Παράλληλα, το δίκτυο φόρτισης στην ελληνική επικράτεια σχεδόν πενταπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε ένα έτος, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες κρατικών και ιδιωτικών φορέων, επιτρέποντας την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με EV αλλά και διευκολύνοντας όσους εν γένει ταξιδεύουν με ηλεκτρικά οχήματα, για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Πλέον είναι εμφανές το πλεονέκτημα που προσφέρει σε κάθε επιχείρηση και προορισμό ένα σημείο φόρτισης, όπως εμφανής είναι και η ανάγκη για περισσότερους ταχυφορτιστές κατά μήκος των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας μας, αλλά και κοινόχρηστων θέσεων φόρτισης εντός των αστικών κέντρων.

Οι οιωνοί για το 2022, λοιπόν, θα ήταν εξαιρετικοί, αλλά η έλλειψη ημιαγωγών και η ενεργειακή κρίση εξελίσσονται σε σημαντικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη. Οι στόχοι για το 2030-2035 τίθονται υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανεξαρτήτως αυτών, έχουμε χρέος να ενισχύσουμε συνολικά και μεθοδικά την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και δη εντός των αστικών κέντρων που εδώ και δεκαετίες υποφέρουν από υπέρμετρη ρύπανση και ηχορρύπανση, δύο προβλήματα τα οποία εκ των πραγμάτων θα λυθούν τις επόμενες δεκαετίες, όσο ο στόλος οχημάτων μας τείνει να εξηλεκτριστεί πλήρως. Η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού του θα ωφελήσει τόσο τις σημερινές, όσο και τις μελλοντικές γενεές.

nl-2-2

Οι εξελίξεις στον κλάδο των Μεταφορών με «πυλώνες» την μικροκινητικότητα και την ηλεκτροκίνηση θα είναι ο κεντρικός άξονας διεξαγωγής του συνεδρίου Electric + Micro Mobility Forum 2022 που διοργανώνουν η Smart Press και το GetElectric.gr

Επικοινωνία