25η Μαρτίου: 50 πόλεις σε όλον τον κόσμο θα ντυθούν στα γαλανόλευκα

Από άκρη σε άκρη σε όλη την υφήλιο κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία του Έθνους μας ενόψει της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μέχρι στιγμής, πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο θα τιμήσουν την εθνική μας επέτειο με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων τους.

Η Γερμανία, το Βέλγιο, πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Λετονία, η Αυστραλία ανταποκρίθηκαν με θέρμη, ενώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν η Δανία, η Σουηδία, Ολλανδία και η Ισπανία με διάφορα προσχήματα. Σε κάθε περίπτωση, το κύμα συμπαράστασης είναι μεγάλο.

Στις πόλεις συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την Ελληνική επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, αλλά και πόλεις που δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη όπως το Τελ Αβίβ.

Η επιλογή των κτιρίων επίσης διαφέρει από πόλη σε πόλη. Συγκεκριμένα:

  • Στα Ιεροσόλυμα θα φωταγωγηθεί η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • Στο Μόναχο θα φωταγωγηθούν τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν σε δωρικό ρυθμό εμπνευσμένα, ελεύθερα, από τα Προπύλαια του Παρθενώνα. Την χρηματοδότηση τους ανέλαβε ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, ο οποίος ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και βεβαίως πατέρας του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.
  • Στο Σίδνεϋ θα φωταγωγηθεί  το παγκοσμίως γνωστό κτίριο της Όπερας, ενώ στον Καναδά οι καταρράκτες του Νιαγάρα.
  • Το Τελ Αβίβ θα φωταγωγήσει ένα άλλο σημαδιακό κτίριο, τουλάχιστον για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, το Γιάντ Ελιάου αρένα, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ.
  • Στη Βοστώνη θα φωταγωγηθεί το στάδιο της ιστορικής ομάδας των Celtics.
  • Στο Βέλγιο, το εμβληματικό Δημαρχείο των Βρυξελλών (Hotel de Ville) στην κεντρική πλατεία της πόλης Grand Place θα φωταγωγηθεί από τη δύση του ηλίου και μετα, με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, μπλε και λευκό. Η φωταγώγηση θα γίνει αύριο Πέμπτη 25 Μαρτίου.
  • Στη Βραζιλία, το κτίριο της Ένωσης Βιομηχάνων του Σάο Πάολο (FIESP) θα φωτιστεί με θέαμα ελληνικών παραστάσεων και την ελληνική σημαία μας από τις 19:00 της 25ης Μαρτίου έως τις 06:00 της 26ης Μαρτίου. Επίσης, η πολιτειακή κυβέρνηση του Αγίου Παύλου θα φωτίσει ανήμερα της εθνικής επετείου, την 25η Μαρτίου, με τα εθνικά μας χρώματα το σημαντικότερο μουσείο της πόλης, την Πινακοθήκη του Σάο Πάολο.

Βεβαίως, δε λείψανε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπάι, όπου λόγω εθνικού πένθους δε θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες φωταγωγήσεις και η Ισπανία που αρνήθηκε να φωταγωγήσει κάποιο από τα μνημεία της.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγούδησε για την Ελληνική Επανάσταση

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, απηύθυνε για μία ακόμη φορά μια χειρονομία  ελπίδας και περηφάνειας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!

Οι ερμηνευτές της τραγούδησαν στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours