Τουρκία: Επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν για να κρατηθεί στην εξουσία

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο Ερντογάν βλέπει ότι καταρρέει, αλλά δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το θρόνο του, γι ‘αυτό και απεργάζεται ακραία σενάρια που θα τον κρατήσουν στην εξουσία, ακόμη και με τα όπλα, όπως αποκάλυψε ο πρώην φίλος του, Αρχιμαφιόζος Πεκέρ.

Οι καταστροφές από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στα νότιο- ανατολικά της Τουρκίας στην Αττάλεια και η γύμνια της σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων κατά του Ταγίπ Ερντογάν σε ολόκληρη τη χώρα.

Για πρώτη φορά αποδοκιμάστηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιχείρησε να επισκεφθεί τους πληγέντες. Βλέπετε ο Ερντογάν μπορεί να επένδυσε ό,τι είχε και δεν είχε η Τουρκία σε στρατιωτικό εξοπλισμό για τα μεγαλεπίβολα σχέδια του, απογύμνωσε όμως τη χώρα για να το πετύχει αυτό, αφήνοντας το λαό στο έλεος της φτώχειας και τις υποδομές της Τουρκίας στον Αλάχ.

Για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη που μοιάζει με καζάνι που βράζει εναντίον της πολιτικής του, επιχείρησε για μια ακόμη φορά, κατά τη συνήθη τακτική του να διαστρευλώσει τα γεγονότα στον Έβρο και να εμφανίσει το θάνατο Τούρκου διακινητή λαθρομεταναστών, από συμπολίτη του στις όχθες του Έβρου στην Τουρκική πλευρά, ως έγκλημα που διέπραξαν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και απέδειξε το ψέμα και την προβοκάτσια της Τουρκικής πλευράς.

Εν τω μεταξύ το κλίμα εναντίον του Τούρκου προέδρου γίνεται κάθε μέρα και πιο βαρύ στη γειτονική χώρα. Το γνωρίζει κι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως φαίνεται, αν οδηγηθούν τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές μέχρι του χρόνου για να είναι ξανά υποψήφιος ο Ερντογάν, η ήττα του φαίνεται δεδομένη και μάλιστα συντριπτική. Δεν δείχνει όμως αποφασισμένος να παραδώσει την εξουσία σε κανένα, γιατί γνωρίζει καλά πως όταν εκπέσει του αξιώματός του, θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, με κίνδυνο να φυλακιστεί για όλες τις ατασθαλίες που έχει κάνει, αλλά και για τα πολιτικά εγκλήματα κατά των αντιφρονούντων που έχει διαπράξει το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό φαίνεται να ετοιμάζει το δικό του στρατό, προκειμένου να επιβάλει την παρουσία του με τα όπλα, με κίνδυνο να σύρει την Τουρκία ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος Μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ. Τελευταία αποκάλυψε ο Πεκέρ, ότι λείπουν από τις αποθήκες του στρατού 100.000 αυτόματα όπλα, τα οποία ο Ερντογάν έχει προωθήσει σε πιστούς οπαδούς του κόμματός του, προκειμένου να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν χρειαστεί για να κρατηθεί ο Ερντογάν την εξουσία, ακόμα κι αν χάσει στις εκλογές. Ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με αυτόν που έχουν πολλές χώρες ως τακτικό στρατό και είναι ικανός να αιματοκυλήσει την Τουρκία. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστη για τη χώρα μας, γιατί θα προκαλούσε τεράστιο κύμα Τούρκων μεταναστών προς την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το βέβαιο είναι ότι με τον Ερντογάν, ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε κι εμείς θα ξεμπλέξουμε εύκολα.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours