Ερντογάν: Πραγματοποίησε προκλητική επίσκεψη στο Αρτσάχ

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Δεν κράτησε ούτε μία μέρα το ήπιο προφίλ του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε προκλητική επίσκεψη στο Αρτσάχ, σε μια προσπάθεια να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα –και κυρίως στον μουσουλμανικό κόσμο–, ότι δεν εγκαταλείπει τα σχέδια του παντουρκισμού που έχει βάλει μπρος εδώ και καιρό.

Oι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίεφ με τις συζύγους τους στην πόλη-σύμβολο του Αρτσάχ, Σουσί (φωτ.: Twitter / Recep Tayyip Erdoğan)

Έτσι χθες οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίεφ, πραγματοποίησαν προκλητική επίσκεψη στα καταληφθέντα από τους Αζέρους ιστορικά εδάφη των Αρμενίων, και συγκεκριμένα στην πόλη-σύμβολο του πολέμου Σουσί, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Πρόκειται για πράξεις που δυναμιτίζουν την ένταση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Καυκάσου και έχουν στόχο να προκαλέσουν τους Αρμένιους.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της Αρμενίας στην οποία αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κοινή επίσκεψη των προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 15 Ιουνίου στο ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας στο Αρτσάχ, Σουσί, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή του Αζερμπαϊτζάν, ως απόλυτη πρόκληση κατά της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη προηγήθηκε της καταστροφής της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του βίαια εκτοπισμένου αυτόχθονου αρμενικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της βεβήλωσης του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιερού Σωτήρα Ghazanchetsots –που στοχεύουν οι δυνάμεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν με τον πόλεμο εναντίον του Αρτσάχ–, καθώς και η πλήρης καταστροφή του μνημείου που τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

»Τέτοιες ενέργειες των τουρκικών Αρχών και των Αρχών του Αζερμπαϊτζάν, που αποσκοπούν στην εδραίωση της χρήσης βίας εναντίον του λαού του Αρτσάχ, υπονομεύουν σημαντικά τις διεθνείς προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, και είναι εντελώς απαράδεκτες. Η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ, η οποία περιλαμβάνει την κατάληψη των εδαφών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, και την ασφαλή επιστροφή του εκτοπισμένου πληθυσμού, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της γενοκτονικής απειλής των Τουρκοαζέρων εναντίον του αρμενικού λαού.

»Αυτές οι προκλητικές ενέργειες αποκαλύπτουν σαφώς την ψευδή και παραπλανητική φύση των δηλώσεων που προέρχονται από την επίσημη Άγκυρα και το Μπακού, σχετικά με τις προθέσεις τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Αρμενία και τον αρμενικό λαό.

»Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι η εξάλειψη των συνεπειών της πρόσφατης επίθεσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ, πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα της Συμπροεδρίας του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ».

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours