ΔΙΕΘΝΗΝΕΑ

Πρόταση – έκπληξη από Ισραήλ για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας

Spread the love

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι η χώρα του προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατoλικής Μεσογείου

Ως πρόταση – έκπληξη για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή (24/010) τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος σε συνέντευξη του στο κανάλι «CNBC-Middle East» είπε ότι «θα χαρεί πολύ να δει την Τουρκία να συμμετέχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι αρχές του 2020 υπεγράφη στο Ζάππειο η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια των χερών.

«Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο πολλοί ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γιουβάλ Στάινιτς αποκάλυψε ότι πριν από πέντε χρόνια περίπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο μια ευρείας διάσκεψης που είχε διοργανώσει ο τότε πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για την πυρηνική ασφάλεια και είχε κάνει μια πρώτη συζήτηση για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω Τουρκίας για την μεταφορά του ισραηλινού αερίου (Leviathan-Ceyhan).

Η υπόθεση δεν προχώρησε αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να προχωρήσει το θέμα και προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατoλικής Μεσογείου.

«Είμαι έτοιμος να κάνω μια δεύτερη προσπάθεια. Ελπίζω προσωπικά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία. Από την περιφερειακή σύγκρουση με ορισμένους από τους γείτονές της σε περιφερειακή συνεργασία. Σε μία τέτοια προοπτική θα ήμουν ευτυχής, αν η Τουρκία ήταν ικανή και είχε τη βούληση να συμμετάσχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας. Αυτό είναι καλό για την επιχειρηματικότητα και ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα στη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς.

Πηγές: ethnos.gr, sigmalive.com

Comment here

shares