Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση, λογίζεται η αποπληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις. Δηλαδή θα πρέπει να κάνουν το σταυρό τους οι καταναλωτές, που δεν θα τους κόβουν το ρεύμα, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής.

Όπως έχουν προαναγγείλλει, οι αυξήσεις στο ρεύμα θα φτάσουν το 100%.

Σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορεί να δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα και σε κάποιες άλλες, να υπάρξει φοροελάφρυνση. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει ο καταναλωτής να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα, αφού θα κληθεί να πληρώνει τη δόση του ρεύματος, τη δόση του ΕΝΦΙΑ αν έχει δικό του σπίτι και τη δόση της εφορίας, ακόμη κι αν ανήκει στους χαμηλοσυνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν φόρο.

Αν είναι από εκείνους που θα δικαιούνται φοροαπαλλαγή, αυτό θα συμβεί αφού πρώτα ζοριστούν για φέτος και πληρώσουν τον υπέρογκο λογαριασμό και τη φοροαπαλλαγή θα τη δουν του χρόνου το φθινόπωρο.

Αυτά προτείνει η αρμόδια Επιτροπή για τη βοήθεια των νοικοκυριών εν όψει των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να έρθουν σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ εκτός από τον καλπασμό προς τα πάνω της τιμής της κιλοβατώρας, αλλεπάλληλες αυξήσεις αναμένονται μέχρι τέλος του χρόνου και στην τιμή των καυσίμων, όπως προβλέπουν οι ειδικοί.

‘Ηδη το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται φέτος με τιμή εκκίνησης 1,065€ – 1,10€ ευρώ / λίτρο. Δηλαδή με αύξηση σε σχέση με πέρυσι 80%. Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν για την Αττική στα 0,65€/λίτρο.

Η αμόλυβδη 95 οκτανίων, προβλέπεται πως θα φτάσει και σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 2 €/λίτρο, μέχρι τέλος του χρόνου. Αύξηση που φτάνει το 40% σε σχέση με τη την τιμή που πωλούνταν η βενζίνη στις αρχές του χρόνου.

Το γεγονός αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος των μεταφορών, το κόστος βιομηχανικής παραγωγής, ενώ η αλυσίδα των αυξήσεων θα οδηγήσει σε αντίστοιχες αυξήσεις στα προϊόντα που καταλήγουν στα ράφια των καταστημάτων. Έτσι οι καταναλωτές, με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις εδώ και χρόνια, θα κληθούν να πληρώσουν ένα υπέρογκο κόστος διαβίωσης και μάλιστα αυτό αναμένεται να κρατήσει για αρκετούς μήνες.

Τα μέτρα που εισηγούνται οι Επιτροπές, δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό των αυξήσεων. Πολλοί μάλιστα, με χαμηλά εισοδήματα θα μείνουν εκτός μέτρων στήριξης και θα ζήσουν ένα βαρύ χειμώνα, όπου θα επικρατεί πολικό ψύχος στην τσέπη τους.

 

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours